Ny undersökning från Klarna: Många svenskar  tackar nej till bröllopsfirande av ekonomiska skäl
Hem BETALLÖSNINGARKLARNA Ny undersökning från Klarna: Många svenskar tackar nej till bröllopsfirande av ekonomiska skäl

Ny undersökning från Klarna: Många svenskar tackar nej till bröllopsfirande av ekonomiska skäl

Publicerat av: Redaktionen

Bröllopssäsongen närmar sig med stormsteg och numera vill många fira kärleken på sätt som sticker ut och blir extra minnesvärt.

Men för bröllopsgästerna kan denna glädjens dag bli en ekonomisk prövning, när kostnader för resor, övernattningar, festkläder och presenter snabbt skjuter i höjden.

En ny YouGov-undersökning från Klarna visar att var femte svensk (22%) har tackat nej till ett bröllopsfirande, eller kommer behöva tacka nej i år, på grund av bröllopsrelaterade kostnader.

Och det är inte enbart den stora bröllopsdagen som kostar på. Av de som tackat nej är det sex procent som specifikt avstått från en svensexa eller möhippa på grund av höga kostnader.

Trendigt att våga prata pengar

Klarnas undersökning visar att det är vanligare för unga vuxna att tacka nej till bröllop av ekonomiska skäl. Mer än var fjärde svensk (26%) i åldern 18–29 år har tackat nej till bröllop eller svensexa/möhippa av denna anledning.

Möjligtvis har fler ur den yngre generationen inspirerats av “loud budgeting”-trenden på plattformar som TikTok, som uppmuntrar till att bryta stigman kring att prata pengar, och våga säga nej till sociala aktiviteter som riskerar att äventyra ekonomin. Hela 65 procent av 18–29-åringarna diskuterade pengafrågan med värden/brudparet i samband med att de tackade nej, betydligt fler än de 40 procent av totalen som gjorde det.

“Det är lätt hänt att vi tackar ja till bröllop, möhippor och svensexor, innan vi vet säkert om pengarna räcker till. Därför är det så viktigt att skaffa sig en ekonomisk översikt och här kan Loud Budgeting-trenden vara ett bra stöd. Att våga prata öppet om vad vi väljer att inte spendera pengar på och varför, kan hjälpa oss att ta smartare beslut för att både hantera vardagsekonomin och nå långsiktiga sparmål,” säger Karoline Bliemegger, produktchef och ekonomisk expert på Klarna.

På frågan om hur mycket gästen ska förväntas spendera på ett bröllop blir snittsvaret 1383 kr. Endast åtta procent tycker att det får kosta över 3000 kr.

Fler väljer second hand för att ha råd

Att behöva tacka nej till ett bröllop är trots allt en sista utväg för de flesta, och det finns flera metoder för att hålla nere kostnaderna. Här är svenskarnas vanligaste sparmetoder i samband med bröllopsfirandet:

  • Köpa varor på rea eller under kampanjperioder (16%)
  • Låna kläder från vänner och familj (11%)
  • Utnyttja rabattkoder och kuponger (10%)
  • Använda prisjämförelseverktyg (9%)
  • Handla cirkulärt på marknadsplatser (ex digitala alternativ som Tradera, Sellpy och Vinted) (9%).

Att det blir allt populärare med cirkulär shopping även för bröllopssäsongen bekräftas av ny data från second hand-marknaden Tradera. Bara i år har försäljningen av bröllopsklädsel och tillbehör på Tradera totalt sett ökat med 12 procent. Tradera ser även en ökning på begagnade fest- och balkläder med 26 procent (försäljningsvolym 1 jan – 12 mars 2024 vs samma period 2023).

Expertens tre tips för att ha råd med bröllopsfesten

Ny undersökning från Klarna: Många svenskar  tackar nej till bröllopsfirande av ekonomiska skäl

Klarnas ekonomiexpert Karoline Bliemegger har tagit fram konkreta tips för den som vill vara förberedd för bröllopssäsongen – eller bara bli bättre på loud budgeting.

  • Sätt en budget: Det bästa sättet för att få kontroll över din ekonomi och börja fatta smarta och informerade beslut istället för att gissa eller agera på impuls. Utgå från hur mycket pengar du har som kommer in och vilka utgifter du har varje månad. Idag finns smidiga digitala tjänster som hjälper dig att få en detaljerad vy över hur du spenderar dina pengar.
  • Använd ett sparkonto: Istället för att ha alla pengar på ditt lönekonto kan det vara smart att ha ett separat konto där du sparar till bröllopsfesten, drömresan eller vad det nu kan vara. Du kan enkelt öppna ett extra sparkonto via Klarna eller motsvarande.
  • Kom ihåg att jämföra: När du vet vad du ska köpa så är nästa steg att använda ett smart prisjämförelseverktyg för att hitta det bästa priset för outfits, presenter och andra bröllopsutgifter och få ut det mesta av din budget.

*Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Klarna. Under perioden 08–11 Mars har sammanlagt 1002 intervjuer via internet genomförts med svenskar 18+ år”.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar