Ny undersökning: en av fyra odlar för att spara pengar på matinköp
Hem E-HANDELAMAZON Ny undersökning: en av fyra odlar för att spara pengar på matinköp

Ny undersökning: en av fyra odlar för att spara pengar på matinköp

Publicerat av: Redaktionen

Svenskarnas intresse för odling är stort. Tre av fem ägnar sig åt odling på fritiden, visar en ny YouGov-undersökning från Amazon.se.

Blommor toppar listan över vad som är populärast att odla i Sverige, men även ätbara grödor blivit populära då en av fyra odlar för att spara pengar på matinköp.

Trädgårdsexperten Lisa Petersson delar här sina bästa tips för hur odlingssugna svenskar kan komma igång och plantera i vår.

De senaste åren har odlingstrenden växt sig stark bland svenska folket, och hos de som inte har en egen trädgård att tillgå planteras det i både balkonglådor och i innergårdarnas odlingslådor. Enligt en ny YouGov-undersökning från Amazon.se brukar en klar majoritet av svenskarna odla på fritiden (61%). Dessutom syns en stark säsongsmässig trend av ökad försäljning av trädgårdsprodukter på Amazon.se. I april, maj och juni är månadsförsäljningen i snitt 170% högre än resten av året.

”Med rätt redskap och lite tålamod kan vem som helst få uppleva de många fördelarna med odling, du behöver verkligen inte vara ett proffs. Idag finns en hel värld av spännande fröer, smarta odlingsredskap, bevattningssystem och miniväxthus att botanisera bland, oavsett om du odlar i en trädgård eller på en liten balkong”, säger Lisa Petersson, trädgårdsexperten bakom det populära kontot @faggemala på Instagram.

De senaste åren har matpriserna stigit kraftigt. Grönsaker var 6,8% dyrare i januari i år jämfört med samma månad i fjol, visar statistik från SCB. Enligt den nya undersökningen från Amazon.se har många hittat en lösning för att spara pengar och ändå kunna njuta av färska grönsaker – genom att odla hemma. Undersökningen visar att den vanligaste anledningen till att man odlar är nämligen för att förse sig själv med färsk och ekologisk mat (53%). Var fjärde odlare (24%) uppger dessutom att ”spara pengar på matinköp” är en anledning till att man odlar.

Ny undersökning: en av fyra odlar för att spara pengar på matinköp

Lisa Petersson, trädgårdsexperten

“Jag blir så glad att odlingsintresset är så stort och att så många får känna magin i att se en egen planta växa från litet frö till en ätbar grönsak. Att odla hemma är enklare än vad många tror. Jag tror att matprisernas ökning gjort att fler fått upp ögonen för att odla sin egen mat och förhoppningsvis skapar detta en livslång kärlek till odling för fler”, säger Lisa Petersson.

Blommor toppar listan över vad som är populärast att odla, men även ätbara grödor som tomater, örter och jordgubbar hör till det som är vanligast att hitta i svenskarnas hem och rabatter.

”Vi ser en stark säsongsmässig trend av ökad försäljning av trädgårdsprodukter på Amazon.se, och utöver populära produkter som frön, vattenkannor och sekatörer finns det även många smarta prylar som hjälper dig komma igång. På vår bästsäljarlista finns bland annat växtlampor och självbevattnande krukor, som gör det lätt att lyckas”, säger Linnéa Forrester från Amazon.se.

Det svenskarna odlar mest:
  1. Blommor
  2. Tomat
  3. Färska örter
  4. Jordgubbar
  5. Sallad
  6. Potatis
  7. Gurka
  8. Chili
  9. Morot
  10. Hallon
Odlingsexpertens tips till hemmaodlarna

För att hjälpa fler svenskar komma igång med odlingen delar nu experten Lisa Petersson sina främsta tips.

1. Strunta i förodlingen och så direkt. Många blommor och grönsaker går att direktså och behöver inte förodlas inomhus. På det sättet sparar du en massa jobb och får stor utdelning till minimal insats.

2. Spara ner vad du odlat. Det finns inget värre än att stå där i maj och inte minnas vad du satt ner i alla krukor. Dokumentera vad du sått och när. Det finns både appar och böcker där du kan dokumentera dina sådder och få tips och tricks om tid för utplantering, placering av växter med mera. Använd de redskap som finns!

3. Om du ska förodla; förodla smart i ett egentillverkat växthus. Det finns många billiga miniväxthus, men du kan också ta en godislåda i plast (en sådan du köper lösgodis i). Borra hål i botten och locket. Sedan fyller du botten med vanlig planteringsjord och toppar med såjord. Så alla fröer i samma låda och sätt på locket. Detta blir som ett litet växthus och gör att fröerna gror bra. Att ha planteringsjord i botten gör att dina små sådder hämtar näring från planteringsjorden när de bildat rötter. Och du behöver sällan plantera om innan du ska plantera ut på den slutliga växtplatsen. Sparar massor av tid och plats.

4. Växtbelysning behöver inte vara dyrt, men gör stor skillnad. Om du förodlar tidigt på året så behövs växtbelysning så att plantorna får tillräckligt mycket ljus! Du behöver inte köpa dyr växtbelysning utan köp istället vanliga lysrör med LED. Du behöver minst 100 watt/kvadratmeter odlingsyta. Ställ sedan in med timer så att de lyser cirka 12 timmar per dag. Man kan enkelt hitta billig och bra belysning online.

5. Sätt igång och våga misslyckas! Du behöver inte ha en färdig plan för en hel trädgård, för du kommer troligtvis misslyckas med något. Det är så man lär sig. Så sätt igång med något du verkligen vill odla och testa, vad är det värsta som kan hända?

Relaterade Artiklar