Alternativen till de vanligaste investeringsformerna
Hem ANNONS Alternativen till de vanligaste investeringsformerna

Alternativen till de vanligaste investeringsformerna

Publicerat av: Redaktionen

Intresset för att spara pengar genom investering växer. Under 2020 syntes en tydlig ökning av nya aktieägare.

Det gällde både i Sverige och resten av världen. De två vanligaste investeringsformerna är aktier och fonder men de är långt ifrån de enda. Det finns fler tillgångar att investera i såväl som alternativa metoder för att få sina pengar att växa.

Tre alternativa investeringsformer.

Spekulation

Alternativen till de vanligaste investeringsformernaDet går att handla på de traditionella handelsmarknaderna utan att faktiskt köpa och sälja tillgångar. Detta kallas för CFD trading. Det går ut på att handlare spekulerar på en tillgångs prisrörelse i stället för att äga den. Om du tror att marknaden kommer att stiga kan du öppna en köpposition. Om du tvärtom tror att kursen kommer att falla kan du öppna en säljposition. Vinsten baseras på om en position har öppnats i samma riktning som marknaden rör sig.

CFD trading är ett flexibelt sätt att delta i handel på de stora handelsmarknaderna. Det är vanligt att använda hävstänger för att öppna en CFD position. Det ökar positionens värde utan att handlaren behöver gå in med hela beloppet själv.

Fastigheter

Det går att investera i fastigheter på lite olika sätt. Det går att äga en fastighet och erbjuda uthyrning. Det genererar både underhållskostnaden och en vinst. Det går att köpa en fastighet för att renovera den och sälja den dyrare. Det går också att köpa andelar i ett fastighetsbolag.

Att ha andelar i ett fastighetsbolag kan liknas vid att äga aktier i ett aktiebolag. Det är viktigt att kontrollera upphovsmannen till fastighetsbolaget för att försäkra sig om att det är erfaren och pålitlig person.

Det går att låna ut sina pengar. Företag och projekt som behöver kapital letar ofta efter finansiärer. De som lånar ut pengar till olika projekt gör det med ränta. Detta kallas för crowdfunding. Det finns olika plattformar på nätet där förtag kan presentera sina idéer och finansiärer kan välja om de vill låna ut sina pengar.

Det går även att låna ut pengar till privatpersoner. Detta kallas för peer-to-peer utlåning och fungerar precis som crowdfunding. Det är viktigt att kontrollera personen man lånar ut pengar till för att försäkra att de kan betala tillbaka lånet.

En gammal investeringsform

En av de mest traditionella tillgångarna att investera i är guld. Ädelmetallen har handlats i hundratals år och det fortsätter än i dag. Guld anses vara ett relativt säkert investeringsalternativ. Guldpriset brukar stiga när det går sämre för andra marknader och ligga stabilt när det går bättre. Att investera i guld är däremot dyrt. Det går att köpa aktier i guldbolag och andelar i guldfonder. Det går också att köpa faktiskt guld. Detta kräver inte bara kontanter. Det krävs en säker förvaring. Fysiskt guld är enklare att stjäla.

I slutänden är det upp till var och en att bestämma i vad, och hur, de vill investera sina pengar. Alla former behöver undersökas noggrant. Se alltid till att läsa på om tillgångarna och projekten i förväg. Lita heller inte enbart på vad alla andra säger eller gör. Gör din egen efterforskning, analys och dra dina egna slutsatser.

Relaterade Artiklar