swecon centrallager eskilstuna
Hem E-HANDEL Swecons nya centrallager backar anläggningarna och e-handeln

Swecons nya centrallager backar anläggningarna och e-handeln

Publicerat av: Redaktionen

Det är än så länge ganska luftigt på hyllorna, men för varje dag som går landar allt fler produkter på sina platser.

Swecons nya centrallager formas i rask takt med målet att vara i gång och stötta anläggningarna före årsskiftet.

Swecons centrallager ligger i Eskilstuna, ungefär fem kilometer från Swecons huvudkontor och utrustningsverkstad.

Den 800 kvadratmeter stora lokalen togs över den 1 januari i år och sedan dess har det jobbats intensivt med att få all inredning på plats. Nu börjar även hyllorna fyllas upp med reservdelar till Volvos entreprenadmaskiner.

Swecons nya centrallager backar anläggningarna och e-handeln

Anders Westby

– Placeringen i Mälardalen är perfekt. Vi har goda transportmöjligheter och kan i de flesta fall leverera dagen efter beställning, berättar Anders Westby, som är ansvarig för logistik och inköp på Swecon. Han fortsätter:

– Vi vet att det dagligen går många transporter mot Mälardalen och Stockholm, som sen går tomma tillbaka ut i landet. Där kan vi vara med och skicka våra grejer. Att bygga upp ett nytt centrallager handlar om att tänka smart, inte minst utifrån Swecons tydliga hållbarhetsfokus. Här har miljötänket varit med från början, vilket Anders ser som en väldigt stor fördel.

Tar över fyra processer

De lager som idag finns ute på anläggningarna kommer finnas kvar, men centrallagret tar över hanteringen av utrustningspaket, e-handel, servicepaket och strategiskt lager. På så sätt effektiviseras de fyra processerna samtidigt som medarbetarna på varje anläggning får mer tid för sina kunder.

– En central funktion ger också en annan överblick på leverantörernas prestationer, vad som går bra och vad som fungerar mindre bra, förklarar Anders Westby.

Centrallagret kommer bland annat plocka ihop kompletta utrustnings- och servicepaket som sedan skickas till utrustningsverkstaden, aktuell anläggning eller direkt till serviceteknikern ute i fält. Ju färre led, desto smidigare och snabbare leverans.

Swecons nya centrallager backar anläggningarna och e-handeln 2


E-handel och kampanjprodukter

En annan viktig uppgift är e-handelslagret, som fram till nu har varit placerat hos Swecons anläggning i Västerås. Och det är framför allt i e-handeln som Swecons kunder kommer märka den stora skillnaden, tror Anders:

– Centrallagrets geografiska placering innebär att vi inte bara kommer att erbjuda delar som vi själva har på hyllan, utan även via Volvos lager som ligger i närheten. Som kund får man en mycket hög tillgång till reservdelar.

Det fjärde benet för centrallagret är det strategiska lagret, det som anpassas efter exempelvis kampanjer och erbjudanden. Här är det förstås en stor fördel att bara fylla upp med kampanjprodukter på ett ställe, istället för på varenda anläggning.

I skrivande stund rekryteras det för fullt och innan året är slut ska lagerchef och tre lagerarbetare finnas på centrallagret i Eskilstuna.

Relaterade Artiklar