Sveriges bästa e-handelskommuner korade
Hem E-HANDEL Sveriges bästa e-handelskommuner korade

Sveriges bästa e-handelskommuner korade

Publicerat av: Redaktionen

Stockholm är välkänt som en startup-stad såväl i Sverige som internationellt.

Sveriges bästa e-handelskommuner korade 2Men vilka är egentligen Sveriges bästa e‑handelskommuner? Payson och Svea Ekonomis nya kartläggning visar var e‑handeln blomstrar allra mest. Vaxholm kammar hem förstaplatsen och är därmed Sveriges bästa e‑handelskommun, tätt följd av Stockholm och Bräcke. Kommunerna där e‑handelsklimatet är som svalast är i Borlänge, Bollnäs och Karlshamn.

Payson och Svea Ekonomi har genomfört sin årliga kartläggning ”Sveriges bästa e‑handelskommun”. Kartläggningen har tagits fram med hjälp av statistik från Allabolag.se och SCB. Därefter har ett index beräknats fram för att undersöka var i landet näthandeln spirar som allra mest. Resultatet visar att skärgårds­kommunen Vaxholm landar titeln som Sveriges bästa e‑handelskommun. Därefter placerar sig, föga förvånande, Stockholm och tredjeplatsen knips av den jämtländska kommunen Bräcke.

Topp fem i kartläggningen innehåller hela tre nykomlingar från förra året och startup-meckat Stockholm är den enda kommunen som lyckats nagla sig kvar. Men sett till de tio bästa e‑handelskommunerna har imponerande nog Dals-Eds kommun stått stabilt på sin sjätteplats. Under 2018 startades det e‑handelsbolag i hela 80 procent av Sveriges kommuner.

– Det finns en enorm tillväxt för e‑handeln i hela Sverige, inte bara i storstäderna. Den här kartläggningen visar på den främsta styrkan med e‑handel, att den inte behöver vara geografiskt bunden. Det i kombination med säkra betallösningar och snabba leveranser gör att många vänder sig till e‑butiker istället för fysiska. Allt fler inser detta och tar steget för att starta e‑handel, säger Emma Lindgren, e‑handelsexpert på Svea Ekonomi.

Storstäderna tappar

Trots att Stockholm klättrar i årets kartläggning är det knappast talande för de andra storstäderna i landet. Göteborg har halkat ner från plats 17 till 35. Malmös ras ger kommunen i år en 50:e plats jämfört med fjolårets 30:e plats.

Topplista: Sveriges bästa e-handelskommuner

1. Vaxholms kommun 1,7 (124)

2. Stockholms kommun 2,0 (4)

3. Bräcke kommun 2,1 (Ny)

4. Övertorneå kommun 2,2 (Ny)

5. Herrljunga kommun 2,4 (Ny)

6. Dals-Eds kommun 2,4 (6)

7. Nynäshamns kommun 2,6 (227)

8. Trosa kommun 2,6 (198)

9. Höganäs kommun 2,6 (166)

10. Valdemarsviks kommun 2,7 (Ny)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>