Den dödliga gängrelaterade brottsligheten i Sverige på samma nivå som i New York
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Den dödliga gängrelaterade våld i Sverige på samma nivå som i New York

Den dödliga gängrelaterade våld i Sverige på samma nivå som i New York

Publicerat av: Redaktionen

Skjutningar, bilbränder och öppen narkotikahandel har för många människor blivit en del av vardagen i Sverige.

Situationen är exceptionell också ur ett internationellt sammanhang.

En jämförelse när det gäller dödligt gängrelaterat våld visar exempelvis att Sverige ligger på samma nivå som New York med drygt ett 50-tal våldsdödade. Det framgår av en sammanställning som presenteras på Skyddsmässan i Älvsjö under morgondagen.

I Sverige har det hittills i år avlidit drygt 50 personer i gängrelaterat våld. Aktuell statistik från New York-polisen NYPD visar att motsvarande antal i staden New York, med sina cirka 9 miljoner invånare, är 53 personer (av totalt 349 våldsdödade i år).

– Situationen har alltså gått så långt så att vi i Sverige har lika många våldsdödade i gängrelaterade konflikter som i världens huvudstad New York vilket är fullkomligt absurt, säger generalsekreterare Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige).

Samtidigt visar statistik från Brottsförebyggande rådet i Danmark att två personer (t.o.m juni) avlidit i gängrelaterade våldshändelser, vilket är än mer anmärkningsvärt kopplat till den svenska utvecklingen.

Den dödliga gängrelaterade brottsligheten i Sverige på samma nivå som i New York– En relevant, men sällan ställd, fråga är hur vi har hamnat i denna situation. Handlar det om slumpen, otur eller tillfälligheter? Svaret är att situationen är självför­vållad, där ett antal politiska beslut och händelser, eller ”tipping points”, under de senaste 50 åren har bidragit till detta allvarliga läge, säger Magnus Lindgren.

Sammanställningen presenteras, tillsammans med friska och konkreta förslag till åtgärder, på stora scenen under Skyddsmässan på Älvsjö torsdagen den 27 oktober 2022 kl. 09.30.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar