Svenska mästaren i maträddning öppnade Matsmarts nya e-handelslager i Örebro
Hem E-HANDEL Svenska mästaren i maträddning öppnade Matsmarts nya e-handelslager i Örebro

Svenska mästaren i maträddning öppnade Matsmarts nya e-handelslager i Örebro

Publicerat av: Redaktionen

Idag slog Matsmart upp portarna till sitt nya klimatsmarta e-handelslager i Örebro.

Invigningen markerades av att en av Matsmarts kunder – svensk mästare i maträddning 2021, Nina Mola från Örebro, klippte invigningsbandet tillsammans med bolagets grundare och vd, Karl Andersson.

– Det är en enorm milstolpe för oss att öppna Örebro. Att dessutom få göra det ihop med svenska mästaren i maträddning är riktigt stort! Kommenterar Matsmarts vd, Karl Andersson.

Tidigare i år kunde Matsmart avslöja att boende i Örebro län räddade mest mat i Sverige per person år 2021. En av Matsmarts kunder: Nina Mola har räddat allra mest: hela 495 kg under 2021 – vilket motsvarar en nettobesparing av koldioxidutsläpp på ca 550 kg.

– Min familj tycker Matsmart är jättebra. Vi äter vegetariskt och jag äter också glutenfritt. Vi gillar det varierade sortimentet. Ofta hittar vi en hel del nötter och torkad frukt på sajten. Barnen tycker också det är kul när lådorna kommer, säger Nina Mola.

Svenska mästaren i maträddning öppnade Matsmarts nya e-handelslager i Örebro

Elin Gert verksamhetschef Örebro Stadsmission och Karl Andersson vd Matsmart

Matsmart är en e-handel och ett impactbolag som köper in mat och konsumentprodukter som riskerar att kastas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Dessa varor säljs sedan till låga priser via e-handel i Sverige, Finland, Danmark och Tyskland.

Det nya lagret är e-handelns största investering någonsin via lagret ska nu tiotusentals ton mat- och konsumentprodukter räddas. Varje år. Lagret, som är stort som tre fotbollsplaner drivs av solpaneler på taket och har 149 robotar som, tillsammans med Matsmarts ca 100 lageranställda, plockar och packar de tusentals ordrar som lämnar lagret varje dag.

Inför etableringen i Örebro har Matsmart startat en rad samarbeten med olika aktörer i staden. Det viktigaste med Örebro Stadsmission, vars matcentral i regionen förser personer i social utsatthet med mat och dagligvaror.

– I vår verksamhet Matcentralen tar vi tillvara på matsvinn från butiker och grossister och ger det vidare till människor som lever i stor utsatthet och som många gånger saknar mat för dagen. Vi är därför väldigt glada för samarbetet med Matsmart. Tillsammans kan vi minska svinnet och se till att fler barn i Örebro slipper gå hungriga, säger Elin Gert, verksamhetsansvarig Örebro Stadsmission.

Matsmarts vd Karl fyller i:

– Det känns jättebra att ha detta samarbete på plats redan vid etableringen. Vår andel returer ligger på promillenivå och eftersom vi säljer mat som även har kort bäst-före-datum blir vår andel svinn väldigt låg. Men. Det händer att vi har varor som av olika anledningar tas ur hanteringen och dessa varor ska såklart komma till användning istället för att slängas. Återbruk är 90 procent bättre än energiåtervinning för klimatet – och ur ett socialt perspektiv är det ju hål i huvudet att kasta bra grejer.

Relaterade Artiklar