Svenska Fotbollförbundet vässar analyserna i molnet
Hem NYHETER Svenska Fotbollförbundet vässar analyserna i molnet

Svenska Fotbollförbundet vässar analyserna i molnet

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Fotbollförbundet inleder nu en satsning för att digitalisera den svenska landslagsfotbollen.

Svenska Fotbollförbundet vässar analyserna i molnet

Med SAP Sports One kan klubbar och idrottsförbund ta ett helt nytt grepp om sin verksamhet.

Tillsammans med SAP levererar Capgemini det molnbaserade systemet SAP Sports One som ska hjälpa förbundet att samla och hantera information om matcher, träningar, scouting och medicinska analyser på ett och samma ställe.

Först ut på digitaliseringsresan är det svenska dam- och herrlandslaget som börjar använda SAP Sports One i början av 2021. Därefter ska samtliga svenska landslag använda den nya lösningen.

– Vi sökte först och främst ett nytt system med förbättrat stöd för spelarutbildning. För att möta våra uppsatta mål behöver vi på SvFF samla alla landslag under ett och samma paraply och därmed arbeta med spelarutbildning på samma sätt i alla åldrar. Det system vi vill ha ska medföra minskat personberoende, vara kostnadseffektivt och ge bättre analyser. Systemet ska vara automatiserat så långt det är möjligt för att undvika inhämtning och behandling av data manuellt, säger Marika Domanski Lyfors, Chef Landslag Dam på Svenska Fotbollförbundet.

– Vi jämförde många olika system och SAP Sports One var det enda som mötte alla våra behov, fortsätter hon.

Används redan av 77 klubbar och förbund
Bakom satsningen står SAP som tagit fram systemet och Capgemini som är integrationspartner. Tillsammans har de tidigare levererat SAP Sports One till ishockeylaget Malmö Redhawks. Totalt används lösningen av 77 klubbar och organisationer runt om i världen.

– SAP Sports One lanserades 2015 och används varje dag inom fotboll, ishockey, basket, handboll, skidor och rugby. All information om spelare, matcher och träningar finns tillgänglig i realtid och det möjliggör bättre analyser och att spelarnas hälsa sätts i främsta rummet. Alla våra produkter och tjänster har inbyggda funktioner för datasäkerhet och integritet – och självklart gäller det också SAP Sports One, säger Viking Bengtsberg, områdesansvarig på SAP.

– Vi är mycket glada över att Svenska Fotbollförbundet har valt Capgemini för att implementera en helt ny digital plattform för spelarutbildning. Capgemini säkerställer med sin breda kompetens inom molntjänster, digitalisering och dataanalys att den nya plattformen ger Svenska Fotbollförbundet rätt beslutsunderlag för att förbättra spelarutbildningen i sina landslag, säger Fredrik Hedlund, Practice Director, Package Based Solutions, Scandinavia på Capgemini, SAP:s implementeringspartner för Sports One i Norden.

All data i molnet ger beslutsunderlag till lagledarna
SAP Sports One är helt molnbaserat och består av olika moduler för till exempel laguttagning, träningar, scouting och spelarhälsa. All data från matcher och träningar laddas upp till systemet av användarna, via SvFF:s egna system eller andra integrationer. Den samlade information blir sedan till beslutsunderlag för respektive lagledning och fortsatt spelarutbildning.

Med hjälp av mobilappar kan alla i organisationen hantera meddelanden och även besvara enkäter och hälsofrågor. Om någon spelare blir sjuk, skadad eller behöver behandling under en samling registreras detta i Sports One. Återrapporteringen mellan SvFF och föreningarna förenklas då all data om en spelare finns i Sports One. Allt är behörighetsstyrt och det är bara rätt personer i organisationen som får tillgång till informationen.

Scoutingverktyget kan användas för att hålla koll på hur det går för spelare i olika ligor samt motståndare. Men det går också att registrera utvärderingar av t.ex. hotell och anläggningar, så kallade site visits, samt lösa andra praktiska frågor inför landslagssamlingar och tävlingar.

 

Relaterade Artiklar