Resenärer utser Malmö C till Årets station
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Resenärer utser stationen Malmö C till Årets station

Resenärer utser stationen Malmö C till Årets station

Publicerat av: Redaktionen

Många av Sveriges stationer har bristande information, kundservice och skyltning för resenärer.

Konsumentorganisationen Resenärerna har kartlagt resenärservicen på över 400 stationer i Sverige och lanserar utmärkelsen Årets station.

–  Vi vill uppmärksamma den station som bäst uppfyller resenärernas behov. Trots att det saknas en utpekad stationsansvarig så lyckas ändå Malmö C framstå som en resenärsvänlig station säger Jonas Friberg, ordförande för Resenärerna.

En viktig del av kollektivtrafiken är stationerna. Här spenderar resenärerna tid både före och efter sin resa. På en station förväntar sig resenärer en tillfredställande nivå av serviceutbud och funktioner. Därför har Resenärerna, som enda organisation i Sverige, kartlagt resenärsservicen vid över 400 av Sveriges stationer. Organisationen har inventerat tillgången till trafikinformation, utbud av olika typer av service och tillgänglighetfunktioner och sedan valt ut den station som bäst uppfyller dessa kriterier. Vid organisationens stationsinventeringar har man också tillfrågat resenärer om vad de förväntar sig på en station. Enkelhet, trygghet, personlig service och tillgång till väntsal är några saker som brukar nämnas.

Resenärerna utser Malmö C på grund av att den är enkel att förstå både för den vana pendlaren, sällanresenären och turisten.

– Trots stationens omfattande trafik, både vad det gäller tåg och bussar, är stationen väl sammanhållen och har korta gångavstånd mellan trafikslagen. Många av perrongerna kan också nås utan att resenärer behöver använda sig av vare sig trappa eller hiss, säger Jonas Friberg.

Resenärer utser Malmö C till Årets stationMånga resenärer efterfrågar personlig service eller att kunna köpa biljett över disk vid större stationer. I Skånetrafikens kundcenter på Malmö C erbjuds detta och man kan även få information om andra operatörers trafik. Samliga operatörers tågavgångar finns också tydligt samlat på samma plats. I den rymliga väntsalen finns många stolar och bord för resenärer att sitta och vänta. På Malmö C finns det också patrullerande vakter och tidvis värdar som kan ge information.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar