Premiär för iPhone 15 och iPhone 15 Plus
Hem PRODUKTNYHETER Premiär för iPhone 15 och iPhone 15 Plus

Premiär för iPhone 15 och iPhone 15 Plus

Publicerat av: Redaktionen

Apple presenterade idag iPhone 15 och iPhone 15 Plus.

De har en baksida i infärgat glas med en elegant matt finish och textur, något som är det första i sitt slag i branschen.

Dessutom har aluminiumhöljet fått en ny, rundad kant. Båda modellerna har Dynamic Island och ett avancerat kamerasystem som är utformat för att användare enklare ska kunna ta fantastiska bilder på alla livets ögonblick.

En kraftfull huvudkamera på 48 MP ger bilder med superhög upplösning, och tack vare det nya 2×-telealternativet får användare hela tre olika nivåer för optisk zoom. Det är nästan som att ha en tredje kamera. Med iPhone 15-serien kommer också en ny generation porträtt så nu är det enklare att ta porträtt med många detaljer och i svagt ljus. Vägassistans via satellit bygger på Apples innovativa satellitinfrastruktur och kan koppla ihop användare med vägassistans om de får problem med bilen när de varken har mobildata eller wifi. iPhone 15 och iPhone 15 Plus tar ett stort steg framåt med A16 Bionic för kraftfull, beprövad prestanda, en USB-C-kontakt, precisionssökning till Hitta mina vänner och branschledande tålighet.

iPhone 15 och iPhone 15 Plus finns i fem snygga, nya färger: rosa, gult, grönt, blått och svart. De nya modellerna kan förhandsbokas från fredagen den 15 september och finns tillgängliga i butik från fredagen den 22 september.

”iPhone 15 och iPhone 15 Plus innebär ett stort steg framåt med spännande nytänkande kamerafunktioner som får kreativiteten att flöda, intuitiva Dynamic Island och A16 Bionic-chip för beprövad, kraftfull prestanda”, säger Kaiann Drance, Vice President of Worldwide iPhone Product Marketing på Apple. ”Vi tar även kraften från beräkningsfotografering till en helt ny nivå i år med en huvudkamera på 48 MP som ger en ny superhög standardupplösning på 24 MP, ett nytt 2× telealternativ och nästa generations porträtt.”

En snygg och tålig design med en avancerad skärm

iPhone 15 och iPhone 15 Plus finns med antingen 6,1- eller 6,7-tumsskärmar och har Dynamic Island, ett helt nytt sätt att hantera viktiga notiser och liveaktiviteter. Den eleganta upplevelsen blir smidigt större och anpassas så att användare kan se nästa anvisning i Kartor, enkelt styra musiken och få uppdateringar om mat som är på väg, skjuts, sportresultat, resplaner och annat direkt med appintegreringar från andra utvecklare. Super Retina XDR-skärmen är perfekt när man vill titta på innehåll, streama träningspass i Apple Fitness+ och spela. Toppljusstyrkan för HDR är nu 1 600 cd/m² så bilder och videor i HDR är bättre än någonsin. När det är soligt ute är den maximala ljusstyrkan utomhus 2 000 cd/m². Det är dubbelt så ljust jämfört med förra generationen.

Båda modellerna har ett elegant, nytt utseende som är gjort för att hålla. För första gången någonsin på en smartphone har färg färgats in i allt glas på baksidan. På så sätt har vi skapat fem snygga färger. Glaset på baksidan härdas genom en dubbel jonbytesprocess, poleras med nanokristallpartiklar och etsas sedan så att det får en lyxig, matt finish med textur. Höljet i rymdindustriklassat aluminium har fått en ny, rundad kant och är därför ännu skönare att hålla i. Framsidan i Ceramic Shield tål fortfarande mer än något annat smartphoneglas. iPhone har en branschledande tålig design som står emot vatten och damm, så den både håller längre och behåller sitt värde längre än andra smartphones. Den inre designen gör dessutom att den kraftfulla prestandan varar längre och att iPhone-enheter är enklare och mer prisvärda att reparera.

Fånga varje ögonblick i riktigt hög upplösning med den kraftfulla kameran

Tack vare det avancerade kamerasystemet på iPhone 15 och iPhone 15 Plus kan användare fånga ögonblick i vardagen och härliga minnen. Huvudkameran på 48 MP tar skarpa bilder och spelar in tydliga videor. Den fångar också små detaljer tack vare en sensor med kvadrupelpixlar och 100 procent Focus Pixels för snabbt autofokus. I och med kraften från beräkningsfotografering ger huvudkameran användare en ny, otroligt hög standardupplösning på 24 MP. Det gör att man får fantastisk bildkvalitet och en praktisk filstorlek som är perfekt för lagring och delning. Eftersom hårdvaran och mjukvaran är integrerade på ett smart sätt har vi kunnat lägga till ännu ett telealternativ: 2×. Det ger användare möjlighet att zooma optiskt på tre nivåer, 0,5×, 1× och 2×, något helt nytt för ett dubbelkamerasystem på iPhone.

Nya generationens porträtt på iPhone 15 och iPhone 15 Plus har större detaljrikedom och mer livfulla färger och blir bättre i svagt ljus. För första gången kan användare ta porträttbilder utan att behöva växla till Portrait Mode. Om det finns en person, hund eller katt i bilden, eller om användaren trycker för att fokusera, samlar iPhone automatiskt in djupinformation så att användaren senare kan förvandla sina bilder till snygga porträtt i appen Bilder på iPhone, iPad eller Mac. Man kan få större kreativ kontroll genom att ställa in fokuspunkten efter att bilden har tagits.

Det är nu enklare att ta bra, mer detaljrika bilder med mer livfulla färger på kvällen eftersom nattläget har uppdaterats. När det är ljust eller ojämnt ljus kan man använda den nya funktionen Smart HDR till att fånga motiv och bakgrunden med mer verklighetstrogna färgtoner. Bilderna har samtidigt ljusare högdagrar, fylligare mellantoner och djupare skuggor när man visar dem i appen Bilder. Den här avancerade HDR-funktionen fungerar också med appar från andra utvecklare, så bilder kan se ännu bättre när man delar dem på internet. De här förbättringarna gör huvudkameran på 48 MP, ultravidvinkelkameran och TrueDepth-kameran på framsidan ännu bättre.

A16 Bionic: Beprövad kraftfull prestanda

Det snabba och effektiva A16 Bionic-chippet ger iPhone 15 och iPhone 15 Plus beprövad prestanda till bland annat Dynamic Island och beräkningsfotografering. Den sexkärniga processorn är snabbare än föregående generation tack vare att den har två prestandakärnor som använder 20 procent mindre ström samt fyra effektivitetskärnor. Den kan enkelt hantera krävande uppgifter och samtidigt ha en otrolig batteritid. Grafikprocessorn med fem kärnor har 50 procent högre minnesbandbredd så du får jämnare grafik när du streamar videor och spelar. Den nya 16-kärniga Neural Engine kan utföra nästan 17 biljoner beräkningar per sekund. Det möjliggör ännu snabbare maskininlärningsberäkningar för funktioner som transkriberingar för Röstmeddelande i realtid i iOS 17 och upplevelser i appar från andra utvecklare. Dessutom skyddas viktiga integritets- och säkerhetsfunktioner med hjälp av Secure Enclave.

Kraftfulla uppkopplingsfunktioner

iPhone 15-modellerna har smidiga, nya sätt att ladda, hitta vänner på platser med mycket folk och hålla dig uppkopplad när du reser. Båda modellerna har en USB-C-kontakt, som är en allmänt erkänd standard för laddning och dataöverföring, så det går att använda samma sladd till att ladda iPhone, Mac, iPad och uppdaterade AirPods Pro (andra generationen). Man kan också ladda AirPods eller Apple Watch direkt genom en iPhone med USB-C-kontakten. Båda modellerna har stöd för MagSafe-laddare och kommande Qi2-laddare för trådlös laddning.

Båda modellerna har andra generationens Ultra Wideband-chip, som gör det möjligt för två iPhone-enheter utrustade med chippet att ansluta på tre gånger så långt avstånd som förut. Detta öppnar för ett nytt sätt att använda precisionssökning för vänner i appen Hitta, så att iPhone 15-användare kan dela sin plats och hitta varandra, även i stora folksamlingar. Precisionssökning har samma typ av integritetsskydd som användarna redan litar på i Hitta.

iPhone 15-modeller fortsätter att ge samma supersnabba 5G-upplevelse med hög kvalitet. Dessutom har ljudet under telefonsamtal, inklusive de som görs med FaceTime och appar från andra utvecklare, blivit bättre. Ljudkvaliteten blir ännu bättre när användare väljer Röstisolering. Då hörs man högt och tydligt även om det finns störande bakgrundsljud.

iPhone 15 och iPhone 15 Plus har eSIM. Det är smidigare och säkrare än ett fysiskt SIM-kort och fungerar med fler än 295 operatörer. När användare reser runt i världen kan de hålla sig uppkopplade med prisvärda internationella roamingabonnemang från sina egna operatörer eller köpa förbetalda eSIM-abonnemang i över 50 länder och regioner, däribland Australien, Italien och Thailand.

iOS 17

iPhone 15 och iPhone 15 Plus har iOS 17 som gör iPhone ännu mer personlig och intuitiv med nya funktioner:

  • Premiär för iPhone 15 och iPhone 15 PlusAppen Telefon har fått en rejäl uppdatering med Kontaktaffischer, som gör det möjligt för användare att anpassa vad som visas för deras kontakter, och Röstmeddelande i realtid, som använder sig av A16 Bionic-chippet till att visa transkriberingar som görs på enheten medan någon pratar in ett röstmeddelande. Man kan till och med svara på samtalet medan den som ringer pratar in meddelandet.
  • Meddelanden har fått en ny märkesupplevelse, bättre sökfunktion, ett transkriberingsalternativ för ljudmeddelanden samt Avstämning, en funktion som gör det möjligt att automatiskt meddela vänner och familj att man kommit fram ordentligt.
  • NameDrop är ett nytt sätt att använda AirDrop för att enklare dela kontaktuppgifter. Det räcker att hålla två iPhone-enheter nära varandra. Man kan göra likadant med bland annat AirDrop-innehåll.
  • Med StandBy visas översiktsinformation i ett anpassningsbart helskärmsläge som användaren kan se på avstånd när iPhone ligger på sidan och laddar. StandBy fungerar med Liveaktiviteter, Siri, inkommande samtal och större notiser och är därför perfekt till ett nattduksbord, en köksbänk eller ett skrivbord.

iOS 17 innehåller många fler uppdateringar, till exempel Dagbok som är en ny app som gör det enklare för iPhone-användare att reflektera och uttrycka tacksamhet. Utöver det har autokorrigerings- och dikteringsfunktionerna förbättrats och skyddet i privat surfningsläge i Safari blivit bättre. Och nu går det att dela lösenord och nycklar med iCloud-nyckelring, och husdjur känns igen i Bilder. Och det är ändå inte allt.

Bättre för miljön

iPhone 15 och iPhone 15 Plus är utformade med miljön i åtanke. Vi på Apple fortsätter att göra vad vi kan för att uppfylla vårt mål för 2030, nämligen att alla produkter ska vara koldioxidneutrala. Det gäller hela kedjan, från formgivning till tillverkning och kundanvändning. Apple prioriterar att använda ren el genom hela leveranskedjan och att utforma produkter med återvunna material och andra material med låga koldioxidutsläpp. I iPhone 15 och iPhone 15 Plus används nu ännu mer återvunnet material. Det är helt och hållet återvunnen kobolt i batteriet och 100 procent återvunnen koppar i huvudlogikkortet, i koppartråden i Taptic Engine och i kopparfolien i induktionsladdaren i MagSafe. Allt det här är något helt nytt för iPhone. Båda modellerna har även 75 procent återvunnet aluminium i höljet, 100 procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i alla magneter och 100 procent återvunnet guld i USB-C-kontakten samt i guldpläteringen och tennlodet i flera mönsterkort. iPhone 15-serien uppfyller Apples höga krav på energieffektivitet och är fria från kvicksilver, pvc och beryllium. Över 99 procent av förpackningsmaterialet är fiberbaserat, vilket innebär att Apple närmar sig målet med helt plastfria förpackningar senast 2025.

Apple minskar ytterligare effekterna på miljön genom att inte längre använda läder i några av sina nya produkter, heller inte iPhone-tillbehör. Apple släpper ett nytt skal och en ny plånbok med MagSafe som är tillverkade av FineWoven, ett tåligt och elegant mikrotwilltyg med en mjuk, mockaliknande känsla. Materialet består av 68 procent återvunnet material från konsumentmarknaden och orsakar betydligt mindre koldioxidutsläpp än läder.

 

 

Relaterade Artiklar