P1:s nya reportageserie om Det nya tjänstefolket
Hem APPAR P1:s En ny reportageserie om Det nya tjänstefolket

P1:s En ny reportageserie om Det nya tjänstefolket

Publicerat av: Redaktionen

Antalet tjänster som svenskarna kan beställa via appar och hemsidor har de senaste åren ökat explosionsartat.

Cykel- och mopedbud som levererar hem från restauranger syns överallt i storstäderna och billiga varor köpta på nätet transporteras hem, och returneras, helt gratis.

7 april är det premiär för den nya reportageserien Det nya tjänstefolket i P1 där Anna Frey och Anna Berg möter personerna bakom jobben och undersöker de politiska reformer som påverkat samhällsutvecklingen.

P1:s nya reportageserie om Det nya tjänstefolket

Det nya tjänstefolket
Anna Frey och Anna Berg

De senaste åren har tjänster konsumenter kan beställa blivit fler och fler. Antalet cykel- och mopedbud med sina färgglad matryggsäckar som levererar hem från restauranger har exploderat i storstäderna. Billiga varor köpta på nätet transporteras hem till dörren, och returneras, helt gratis. Den typ av tjänster som förr ansågs dyra och lyxiga, som städhjälp och taxiresor, kan man numera få för några hundralappar.

I reportageserien Det nya tjänstefolket hör vi dem som utför jobben. Hur ser en arbetsdag ut för cykelbudet, lagerarbetaren och apptaxi-chauffören, och hur ser de på sitt arbete?

– Jag jobbade åt en person som är anställd hos ett av de större företagen som levererar mat. Så det är faktiskt skattefusk, det som jag gjorde då, Fredrik, cykelbud.

Vi möter bland andra “Fredrik” från Syrien som jobbar 12-timmars pass med att leverera mat från restauranger via en av de största apparna. Han jobbar långt utöver det tillåtna antalet timmar eftersom han själv inte är anställd, utan jobbar i flera andra personers namn, med deras inlogg. Och enligt Fredrik är han inte ensam om att göra så.

–Det finns personer som utnyttjar sånna plattformar. Som befinner sig olagligt i Sverige i kanske tio år. De har familj, de har barn. De jobbar åt sånna företag och på det sättet, säger Fredrik.

Serien undersöker samhällsutvecklingen och hur politiska reformer påverkat arbetskraftsinvandringen och arbetsmarknaden.

Det sista avsnittet av sex är en valdebatt om arbetsvillkor, minimilön och den svenska modellen.

Det nya tjänstefolket görs av Anna Berg och Anna Frey, och är en produktion av SMT. Premiär torsdag den 7 april kl 10.35 i Sveriges Radio P1 och i Sveriges Radio Play.

Relaterade Artiklar