Mobiler värda tusenlappar i svenskarnas byrålådor
Hem PRODUKTNYHETERMOBILTELEFONER Ny undersökning: Mobiler värda tusenlappar i svenskarnas byrålådor

Ny undersökning: Mobiler värda tusenlappar i svenskarnas byrålådor

Publicerat av: Redaktionen

Åtta av tio svenskar har minst en gammal mobiltelefon liggandes hemma.

23 procent har fyra mobiler eller fler hemma, telefoner som kan vara värda tusentals kronor.

Trots det lämnar bara var fjärde person in sin gamla telefon när man köper en ny. Det visar en ny Novus-undersökning. Samtidigt ser Tre att återvinning ökar när det kombineras med attraktiva erbjudanden.

– Vi ser två tydliga trender. Den första är att att man inte lämnar in sina gamla telefoner till återvinning och att man har dålig koll på värdet. Det andra är att det finns en önskan att återvinna sin gamla telefon, kvinnor främst av miljöskäl, unga och män främst för pengarna. Men sammantaget har tyvärr inte mycket hänt under de fem år vi gjort undersökningen, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre Sverige.

Kvinnor mest miljöengagerade

Kvinnor över 65 år sticker ut positivt i undersökningen när det gäller miljöfrågor. 33 procent av äldre kvinnor lämnar in sin telefon mot genomsnittet på 23 procent. Samma grupp sticker också ut när det gäller incitament för att lämna tillbaka telefonen. Om den tas om hand på ett miljömässigt bra sätt kan 47 procent tänka sig att lämna in den mot 38 procent för hela befolkningen.

Mobiler värda tusenlappar i svenskarnas byrålådorNär det gäller värdet på telefonen så säger 22 procent av alla svenskar att man kan tänka sig att lämna in sin mobiltelefon om man får ekonomisk ersättning. Här sticker män (28 procent) och unga mellan 15-29 år (31 procent) ut som mest intresserade av ekonomiska incitament för att lämna in telefonen. De är också den grupp som har bäst koll på värdet av begagnade telefoner. Men för befolkningen i stort har man dålig koll, 62 procent av hela befolkningen uppger att man inte har en aning om sina gamla mobilers andrahandsvärde.

Vill ha en i reserv

Många uppger ”lathet”, varför man inte lämnar in sin mobil och att man vill ha en i reserv. En annan viktig faktor till att man inte lämnar in sin gamla telefon är oro för att det kan finnas kvar personlig information på enheten. När man lämnar in till Tre gör vi alltid en total återställning, vilket innebär att det inte finns någon som helst data kvar från tidigare användare.

Minskade koldioxidutsläpp

Fungerande smartphones som samlar damm i byrålådan är inte bara en missad chans för ägaren att få ett tillskott till kassan. En förlängd livslängd av fler smartphones innebär också stora besparingar av koldioxidutsläpp.

Trenden är dock svagt ökande. Fler köper begagnade mobiler och fler lämnar in sina telefoner till återvinning när man köper en ny för att få en lägre månadskostnad på nästa abonnemang.

– Inlämnade mobiler till Tre ökade med 160 procent mellan 2021 och 2022 och vi ser ett fortsatt intresse i år. Samtidigt visar undersökningen att vi operatörer måste bli bättre på att uppmärksamma återvinningsmöjligheten och de förmåner det medför. Resan mot en cirkulär mobilmarknad har bara börjat, säger Mårten Lundberg.

Tre arbetar med sitt återvinningsprogram 3Återvinn för att uppmana sina kunder att värdera och lämna in sina gamla mobiltelefoner. I 3Återvinn får man abonnemangsrabatter när man lämnar in sin gamla telefon: https://www.tre.se/varfor-tre/hos-tre/3atervinn

 

Relaterade Artiklar