Ny app mäter och analyserar ryttarens sits
Hem APPAR Ny app Rider Analysis mäter och analyserar ryttarens sits

Ny app Rider Analysis mäter och analyserar ryttarens sits

Publicerat av: Redaktionen

Nu lanserar horsetechbolaget Rider’s Position tjänsten Rider Analysis som ger ryttaren en objektiv analys av sin sits.

Rider Analysis är ett mätverktyg som med hjälp av en app i iPhonen samlar in data på hur ryttaren rör sig i sadeln.

Ny app mäter och analyserar ryttarens sitsSen köper ryttaren en analys för att få skriftlig feedback på sin sits.

”Det här är ett helt nytt sätt att med hjälp av rörelsedata mäta hur väl ryttaren sitter i sadeln. Syftet är att öka ryttarens medvetenhet om kvalitén på sin sits. Ryttaren får även tips på hur hen kan jobba för att förbättra sitsen. På så sätt vill vi bidra till att förbättra samspelet mellan ryttare och häst vilket leder till bättre prestationer, bättre ridupplevelser och friskare hästar”, säger Mari Zetterqvist Blokhuis som är ridlärare, forskare och en av Rider’s Positions grundare.

”Tack Rider’s Position för mätning och feedback på vad jag behöver förbättra med min sits! Appen har gjort mig mer medveten om hur min sits påverkar min häst, något båda jag och hästen är tacksamma för. Att jag spände mig i överkroppen hade jag ingen aning om innan jag fick analysera min sits med appen. Nu gör jag övningar som får min kropp att må bättre, så jag kan göra ett bättre jobb när jag rider min häst” säger Sara Dobloug, U25 ryttare som tävlar Prix S:t Georges.

Med hjälp av ryttarens iPhone, som placeras i ryggslutet och i en vanlig magväska, och appen Rider Analysis samlas data in som registrerar ryttarens takt och balans. Företagets unika A1 coach analyserar data och ger ryttaren skriftlig feedback med rörelsegrafer. Graferna visar hur väl ryttaren rör sig i sadeln och ryttaren får även tips på övningar som stärker positionen.

När ryttaren samlat in data med hjälp av sin iPhone och appen, beställer hen en analys i företagets webbshop. Analysen kostar 199 kr per analys inklusive moms. Ryttaren får en skriftlig analys inom tre dagar. Under Stockholm Horse Week säljs analysen för lanseringspris på 149 kr per styck. Appen laddas ner gratis i App Store.

Rider Analysis passar såväl elit- som fritidsryttare. Än så länge är appen bara utvecklad för trav nedsittning men kommer att utvecklas även för trav lättridning och galopp. Tjänsten finns för närvarande endast för iPhone men kommer att tas fram för Android under hösten.

”Nyttigt, bra och roligt. Den här typen av analyser hjälper mig verkligen att utvecklas och jag kan dela med mig till ridlärarna och få bättre förståelse för vad jag behöver rätta till”, säger ridskoleryttaren Hanna Montoya.

Rider’s Position Sweden AB grundades 2019 av Mari Zetterqvist Blokhuis och Charlotta Mantell med visionen att hjälpa ryttare att uppnå ett bra samspel med hästen och därigenom bidra till ett ökat välbefinnande hos både ryttare och häst.

Rider Analysis är en del av systemet ”Rider’s Position Coach”, världens första digitala, personliga realtidscoach som ger feedback på ryttarens sits under ridning. Den första delen av realtidscoachen, Rider’s Position Rhythm Coach som mäter ryttarens takt tillsammans med hästen, finns redan tillgänglig i App Store. Hösten 2022 utvecklas taktcoachen till att även omfatta galopp. Därefter byggs funktionerna successivt på med liksidighet och balans.

Varför behöver ryttare jobba med sin sits och position?

En bra sits bidrar till att hästen arbetar rätt och bygger de muskler som behövs för att bära upp ryttaren. Dessutom är en bra sits en förutsättning för att ryttaren ska kunna kommunicera framgångsrikt med hästen. Ryttaren har stort inflytande över hästens hälsa och välbefinnande. Om ryttaren har en spänd sits så påverkas hästen negativt och det kan på lång sikt leda till att hästen får problem med muskler och leder.

En välbalanserad och flexibel sits är en förutsättning för att vi ska kunna ”swing with the horse” och anpassa oss till hästens gångarter och rörelser. Och skapa en gemensam rörelse med hästen utan att störa den.

Relaterade Artiklar