Nu lanseras Sveriges första växtbaserade fisk hos e-handel och i butik
Hem E-HANDEL Nu lanseras Sveriges första växtbaserade fisk hos e-handel och i butik

Nu lanseras Sveriges första växtbaserade fisk hos e-handel och i butik

Publicerat av: Redaktionen

Enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO är 90 procent av världens fiskbestånd fullt utnyttjade, överfiskade eller utarmade.

Samtidigt förväntas fiskkonsumtionen öka med 30 procent inom tio år.

För att bidra till ett sundare marint ekosystem och motverka överfiske lanserar företaget Hooked Foods nu Sveriges första växtbaserade fisk, Toonish, i svenska butiker, bland annat hos Mathem.

— Vår mission är att leda en förändring mot ett hälsosammare marint ekosystem. I haven produceras mer än 50 procent av det syre som vi andas och ett stabilt marint ekosystem är därav viktigt även för oss människor, inte bara för organismer som lever i havet. För att möta den växande efterfrågan på fisk har vi utvecklat växtbaserade substitut till fisk, som vi tror den rätta vägen att gå. Vi har under våren lanserat Toonish på flertalet restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö och där fått höra att många till och med tycker att vår växtbaserade tonfisk smakar bättre än vanlig tonfisk. Därför känns det nu extra roligt att den kan köpas även i butik, säger Tom Johansson, vd och medgrundare av Hooked Foods.

Toonish är en växtbaserad tonfisk som är gjord på certifierad soja- och veteprotein, solrosolja och alger. Toonish blir till en början möjligt att köpa i Coops och CityGross butiker,  över stora delar av Sverige, via Mathem och i utvalda Ica- och Hemköpbutiker. I butikerna säljs Toonish-röror i tre olika smaker; tomat, tomat & chili samt tomat & vitlök. Dessa Tononish-röror passar perfekt att lägga i exempelvis en pasta, sallad, wrap, på en pizza eller i en baguette. Varje burk Toonish är på 140 gram.

Nu lanseras Sveriges första växtbaserade fisk hos e-handel och i butik

Tom Johansson och Emil Wasteson

Hållbarhetsfrågan är en av vår tids viktigaste. Fiskebåtarnas stora stora nät fångar även in djur och växter som inte är önskvärda, som till exempel sköldpaddor och delfiner, vilket leder till att allt fler djur dör och ett marint ekosystem som drabbas negativt. 46 procent av all plast i haven är nät, linor och rep från fiskeindustrin, som fiskarna får i sig. Detta i sin tur påverkar vår hälsa genom att vi får i oss mikroplaster från fisken vi äter, men också tungmetaller som kvicksilver från bland annat industriella verksamheter.

— Smakrika växtbaserade fiskalternativ kan möta den snabbt växande efterfrågan av fisk och kan produceras i stor skala utan att skada våra hav eller påverka vår hälsa negativt. Vanlig tonfisk på burk innehåller 0.59 mikroplastpartiklar per kg. För varje kilo Toonish som konsumeras istället för tonfisk så undviker man därmed den mängden mikroplast. Vår konsumtion av fisk växer kraftigt och sätter hög press på både våra tillgångar från viltfångst och fiskodlingar, säger Tom Johansson.

Hooked är ett svenskt foodtechbolag som grundades 2019 med visionen att leda skiftet till en mer hållbar konsumtion av fisk. Idag utvecklar, säljer och marknadsför Hooked smak- och näringsrik växtbaserad fisk till restaurang och dagligvaruhandeln med sin första produkt Toonish och jobbar nu även på ett laxsubstitut.

Relaterade Artiklar