Nu kommer skatteåtebäringen och bedrägeriförsöken
Hem NYHETER Nu kommer skatteåtebäringen och bedrägeriförsöken

Nu kommer skatteåtebäringen och bedrägeriförsöken

Publicerat av: Redaktionen

Den senaste tiden har Elgiganten upplevt en ökad ström av bedrägeriförsök i form av falska mail och sms som skickats ut i företagets namn, med syfte att komma åt mottagarens personliga information, kontouppgifter och pengar.

Nu kommer skatteåtebäringen och bedrägeriförsöken 2Nu är det dessutom dags för miljontals svenskar att få sin skatteåterbäring och bedrägeriförsöken förväntas öka. Elgiganten uppmanar därför till allmän försiktighet.

Bluffmail och sms med syfte att lura mottagarna på pengar och personlig information är ingen ovanlighet idag och bedragarna blir allt mer sofistikerade i sitt tillvägagångssätt.

Bara den senaste månaden har Elgigantens varumärke utnyttjats i flera olika utskick av bluffmail och sms som företaget inte står bakom. Bedrägerierna har dessutom vuxit till att omfatta såväl telefonsamtal som annonsering på Facebook.

– Vi har fått in en hel del frågor från människor som undrar om vi står bakom olika kampanjer och utskick. Men alldeles oavsett hur bedrägerierna är utformade så går de ut på att lura oskyldiga människor på pengar och det är något vi absolut inte står bakom eller vill förknippas med. För vår del handlar det om att någon olovligt utnyttjar vårt varumärke, vilket är en brottslig handling i sig. Vi följer upp varje enskilt fall och vidtar åtgärder, men det är otroligt svårt att få stopp på. Just därför är det så viktigt att människor är uppmärksamma, säger Jessica Wallin, Kommunikationsansvarig på Elgiganten.

I nästa vecka kommer miljontals svenskar att få sin skatteåterbäring, något som kan leda till att utskicken och bedrägeriförsöken ökar ytterligare. Då framför allt med olika banker och myndigheter som falsk avsändare.

– De senaste åren har andelen utskick och bedrägeriförsök ökat vid tidpunkten för Skatteverkets utbetalning av skatteåterbäringen. Vi vill därför uppmana till allmän försiktighet och ett kritiskt förhållningssätt. Lita på din magkänsla, får du ett meddelande som verkar suspekt eller ett erbjudande som är för bra för att vara sant, så är det förmodligen också det, säger Jessica Wallin.

Annonsen, mejlet, SMS:et är falskt om:

  • Det påstår att du vunnit en produkt (utan att du själv redan deltagit i en tävling)
  • Du måste betala en symbolisk summa på 1-5 kronor för att få en vinst/gåva
  • Mejlet eller SMS:et innehåller felaktig svenska och stavfel
  • Du utsätts för tidspress och måste bestämma dig snabbt
  • Det påstås att du vunnit en tävling – Elgiganten genomför inte några tävlingar
  • Kampanjen finns inte på våra officiella sidor
  • Avsändaren ber om betalkortsinformation
  • Avsändaradressen ser mystisk ut

Var uppmärksam
Läs alltid det finstilta. Genom att anmäla dig till en tävling eller en utlottning kan du omedvetet ha registrerat dig för ett abonnemang av någon sort, där de kan ta ut pengar från ditt konto varje månad. Eftersom du har kryssat i att du har läst villkoren, så är det svårt att kräva pengarna tillbaka. Det brukar dessutom vara extremt svårt att komma i kontakt med de här företagen för att ångra eller säga upp abonnemanget.

En stor kampanj brukar marknadsföras via företagets officiella hemsida eller Facebooksida, så titta där.

– Tävlingar har vi tyvärr varit tvungna att sluta med helt på grund av alla bedrägeriutskick, säger Jessica Wallin.

Öppna inte bifogade filer och klicka inte på några länkar i mejl som du känner dig tveksam till.

Sist men inte minst – lita på din magkänsla!

Relaterade Artiklar