Enkla tips för när du ska välja din nästa gaming-skärm
Hem GAMING Några enkla tips för när du ska välja din nästa gaming-skärm

Några enkla tips för när du ska välja din nästa gaming-skärm

Publicerat av: Redaktionen

Att hitta den bästa gaming-utrustningen kan kännas komplicerat för den som inte är insatt.

Med alla alternativ på marknaden kan det vara svårt att välja det som passar bäst samt vad som är viktigt att tänka på.

Skärmen är en stor och oerhört viktig del av hela upplevelsen vilket gör den till en avgjort betydande komponent. Huawei vill därför ge några tips på vad du ska tänka på när du väljer din nästa gamingskärm. Vad är viktigt att tänka på och varför?

Hårdvarutermer för gamers – vad betyder responstid, FPS och Hz?

Om du är en inbiten spelare har du säkert koll på vad detta innebär. Men till dig som är ny eller dig som behöver en liten repetition så tar vi det igen.

Responstid är något som ofta framhävs i den tekniska specifikationen för bildskärmar och den är allt som oftast på en millisekund (1ms). Ett lågt värde är i det här fallet bättre men när det inte finns en vedertagen standard för hur den uppmätts har den en underordnad betydelse jämfört med FPS och uppdateringsfrekvens. Responstiden är annars hur snabbt bildskärmen tänder och släcker en bildpunkt eller hur snabbt den skiftar från grå till grå igen.

FPS i det här sammanhanget är en förkortning av ”frames per second” vilket innebär hur många bilder per sekund som kombinationen av bildskärm och grafikkort klarar av att visa. Viktigt att tänka på är att bildskärmen aldrig kan visa fler bilder per sekund än vad grafikkortet klarar av att leverera. En vanlig myt är att det mänskliga ögat inte kan uppfatta mer än 24 bildrutor per sekund (FPS), vilket inte är riktigt sant. Med hög FPS blir spelupplevelsen bättre tack vare mjukare animationer.

När bildskärmar uppges ha en viss uppdateringsfrekvens i hertz (Hz) innebär det hur många gånger den klarar av att rita upp en ny bild på skärmen på en sekund. En bildskärm med 60 Hz byter med andra ord ut hela innehållet 60 gånger per sekund. Det viktiga här är att din bildskärm klarar av lika hög uppdateringsfrekvens som vad din dator levererar. Men om bildskärmen har mycket högre kapacitet jämfört med datorn kan det uppstå så kallad tearing. Det innebär att man tydligt ser att bilden inte ritas upp jämnt. Det är här som VESA Adaptive Sync kommer in. Tekniken benämns också AMD Freesync respektive Nvidia G-Sync när den har implementerats av de två största grafikkretstillverkarna. Den gör att bildskärmen automatiskt synkroniserar uppdateringsfrekvensen mot det som grafikkortet levererar för optimalt resultat. Notera att både bildskärm och grafikkort måste vara kompatibelt med synkroniseringstekniken för att det ska fungera.

Kombinationen av att datorn kan visa ett högt antal bilder per sekund och en hög uppdateringsfrekvens för bildskärmen, 120Hz eller högre, banar väg för en spelupplevelse med mer flyt och mindre latens.

Storlek och format

När det kommer till storlek och format är det svårt att ge rekommendationer. Smaken är så olika från en person till en annan. Vissa vill ha extremt breda bildskärmar i 32:9-format medan andra tycker att det traditionella 16:9-formatet passar alldeles utmärkt. Och däremellan hittar du 21:9-formatet, som snabbt blir alltmer populärt bland gamers. Vad det gäller storleken så har gamingskärmar blivit allt större och de mest populära ligger på 27 till 34 tum där måttet anger avståndet från hörn till hörn mätt diagonalt. Här handlar det om vad användaren har plats för och hur stor budgeten för ett köp är.

Vad får den kosta?

Vad man har för budget är naturligtvis något som varierar från person till person, precis som med önskad storlek och format på skärmen. Och om du vill ha det allra senaste, i största storleken med extra allt så får du vara beredd på att det kommer att kosta. Det gäller alltså att hitta en balans mellan de tekniska specifikationerna och din budget. Om du till exempel vill ha en bildskärm med en uppdateringsfrekvens på över 200 Hz så behöver du vara beredd på att det kan kosta upp till dubbelt så mycket som en riktigt bra skärm i 120–200 Hz. Och de skärmarna är riktigt bra för de allra flesta.

Huaweis bidrag till en mer uppslukande spelupplevelse

Grundfilosofin hos Huawei är att skapa ett bra helhetserbjudande, oavsett vilken produktkategori det gäller. Det handlar om att skapa produkter av bra kvalitet, bra funktioner och snygg design till ett attraktivt pris. Därför har Huawei tagit fram två skärmar inom gaming-segmentet i form av MateView GT 27 och MateView GT 34.

Med Huawei MateView GT 34 får du en bildskärm som passar det mesta inom gaming. Den erbjuder en uppdateringsfrekvens på 165 Hz och kommer i det ultrabreda 21:9-formatet, vilket ger en perfekt överblick över vad som händer i spelet. Vidare har den både DisplayPort- och HDMI-anslutning samtidigt som den är kompatibel med både NVIDA G-Sync och AMD FreeSync för bästa möjliga spelupplevelse. Att den dessutom har ett väldigt attraktivt pris gör den tillgänglig för många gamers. Den finns i två versioner där den ena dessutom har en kompletterande soundbar.

De som känner att 34 tum är lite för stort eller för mycket, kan med fördel välja Huawei MateView GT 27, som har många av GT 34 finesser, bland annat samma uppdateringsfrekvens, men i ett mindre format.

Enkla tips för när du ska välja din nästa gaming-skärm

Pris och tillgänglighet

MateView GT 34 och MateView 27 finns tillgängliga att köpa på den svenska marknaden. Rekommenderat cirkapris för MateView GT 34 är SEK 5 490 och med Soundbar SEK 5 990 inklusive moms. Rekommenderat cirkapris för MateView GT 27 är 3 990 SEK.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar