Metoo-vågorna i spelbranschen lockar rekordmånga till DONNA DAY
Hem GAMING Metoo-vågorna i spelbranschen lockar rekordmånga till årets DONNA DAY

Metoo-vågorna i spelbranschen lockar rekordmånga till årets DONNA DAY

Publicerat av: Redaktionen

Fem år efter #metoo och ett år efter Female Legends rapport om kränkningar och trakasserier i spelbranschen så är debatten om jämlikhet, inkludering och misogyn kultur fortfarande lika aktuell.

Det visar intresset för årets DONNA DAY som arrangeras i Skövde 11–12 oktober, med närmare 50 procent fler än anmälda jämfört med förra året.

Under två dagar samlas spelföretag som EA och Embracer Group, spelutvecklare och spelstudenter från hela Sverige för att bland annat diskutera hur branschen måste utvecklas för att locka och skapa jämlika förutsättningar för kvinnor, icke-binära och transpersoner. Media är välkomna att delta under programmet samt göra intervjuer med deltagare.

 Nätverket DONNA startade 2011 för att öka andelen kvinnliga spelstudenter till dataspelsutbildningarna i Skövde. Då var andelen kvinnor 10 procent, idag ligger siffran på cirka 30 procent på Högskolan i Skövde, att jämföra med ett nationellt snitt på 19 procent. Trots att utvecklingen går framåt, med mer mångfald hos spelföretagen och bland spelkaraktärerna, så är branschen i stort behov av struktur- och attitydförändringar och förebilder. Evenemanget DONNA DAY grundades därför 2017 för att skapa en naturlig övergång mellan student- och arbetsliv och ge spelstudenter förutsättningar att kunna börja bygga sina nätverk inom branschen.

Till DONNA DAY kommer drygt 180 personer från hela landet, däribland representanter från tunga aktörer som EA, Embracer Group, Ubisoft och Coffee Stain Studios. Bland förebilderna och inspirationstalarna finns bland andra Sigurlína Ingvarsdóttir som har lett arbetet med Star Wars Battlefront och FIFA, Anna Norrevik som är Development Director på DICE och Sally Blake som är VD på Silent Games. Programmet varvas av paneldiskussioner, rundabordssamtal och föreläsningar, och ger även möjlighet för spelstudenter att möta alumner som arbetar i branschen. Läs mer på https://swedengameconference.se/en/donna-day/

Tid: 11 oktober kl. 12.30-17.00, 12 oktober kl. 09:00-17.00

Plats: Insikten, Portalen på Science Park Skövde. Klicka här för karta.

För anmälan, ytterligare information eller hjälp med bokning av intervjuer med utvalda personer vänligen kontakta Jennifer Granath på kontaktuppgifterna nedan.

 Sweden Game Conference samma vecka, 13–14 okt

Dagarna efter DONNA DAY arrangeras Sweden Game Conference som är en av Europas största spelkonferenser. Varje år lockar evenemanget över tusen deltagare från ett flertal länder. I år breddas inriktningen från att tidigare ha fokuserat på spelutveckling, spelföretag och startups till att också kretsa kring hur industrin kan stärkas. På plats finns näringsliv, beslutsfattare, politiker, akademi och föreningsliv för att diskutera utvecklingen, kritiska framgångsfaktorer som kompetensförsörjning och forskning, och hur ekosystemet bör formas.

Metoo-vågorna i spelbranschen lockar rekordmånga till DONNA DAY

Jenny Brusk

Bland aktörerna finns Vinnova, RISE, Svenska Dataspelsbranschen, Högskolan i Skövde, Luleå Tekniska Universitet och några av Sveriges mest framgångsrika spelföretag: Starbreeze Studios, Massive Entertainment och Stunlock Studios. Branschorganisationen Svenska Dataspelsbranschen presenterar ny branschstatistik från årets Spelutvecklarindex som släpps i sin helhet senare i höst.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar