Meindl Sverige bistår volontärer i skogsbränderna
Hem NYHETER Meindl Sverige bistår volontärer i skogsbränderna

Meindl Sverige bistår volontärer i skogsbränderna

Publicerat av: Redaktionen

I de pågående skogsbränderna arbetar många volontärer intensivt i en krävande terräng, och i de miljöer som råder sliter de snabbt ut sina privata gympaskor.

Meindl Sverige bistår volontärer i skogsbränderna 1

Röda Korsets inkallade hjälper till att packa kängor – nu på väg att underlätta jobbet för några hjältar där ute.

Med Meindlkängor på fötterna får de mest utsatta frivilligarbetarna bra avlastning i det tuffa arbetet.

”Vi har pratat om att vi, precis som så många andra privatpersoner och företag, skulle vilja hjälpa till mot skogsbränderna på något sätt. När Röda Korset hörde av sig med önskan om kängor till de som arbetar i skogarna var vi snabba att rycka in”, berättar Sara Hörnfeldt på Moxter AB som är Meindl i Sverige. ”Vi har möjlighet att bistå med c:a 120 par kängor som har mindre defekter, tex färgskillnader mellan höger/vänster sko eller gummikanter som är spruckna. Det här är skor som inte har någon garanti kvar och som inte går att sälja i ordinarie butiker, men som är fullt användbara vid ett sånt här tillfälle. Vi hoppas att vår lilla insats underlättar det viktiga jobb som alla gör runt om i de svenska skogarna.”

Under dagen har flera frivilliga hjälpt till att sortera kängorna för att skicka ut till de områden som bedöms bäst behöva kängor.

Röda korset samordnar frivilliga

Röda Korset samordnar på uppdrag av MSB* frivilliginsatserna där det inte finns sedan tidigare. Det innebär dels att Röda Korset tar emot Räddningstjänsternas önskemål om hjälp, dels att man registrerar alla som spontananmäler sig till att vara frivilliga och de företag och privatpersoner som hör av sig och erbjuder varor och tjänster.

Utöver detta har Röda Korset hundratals volontärer som bland annat öppnat platser där man erbjuder mat och dryck till evakuerade samt att personal finns tillgängliga för att ordna tak över huvudet för de som evakueras från grannbyarna. De delar även ut lakan, sängkläder och smörgåsar till personer som arbetar med brandbekämpningen.

Om man vill hjälpa till kan man antingen ringa Röda Korset eller fylla i ett formulär på organisationens hemsida.

Nuläge bränder slutet juli 2018

Det brinner fortfarande på många platser i Sverige. Enligt SOS Alarm är det omkring 20 bränder som pågår i skog och mark runt om i landet. De allvarligaste och mest svårsläckta bränderna är i Älvdalen och Ljusdal. Den extrema värmen och torkan innebär samtidigt att nya bränder hela tiden antänds och måste släckas.

*MSB är en förkortning för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap; en statlig myndighet med uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser.

Relaterade Artiklar