Hem E-HANDEL “Med AI-drivna prissättningsregler kan e-handlarna ha rätt pris vid varje köptillfälle”

“Med AI-drivna prissättningsregler kan e-handlarna ha rätt pris vid varje köptillfälle”

Publicerat av: Redaktionen

​Det svenska tech-företaget Priceindx AB inleder ett forskningsprojekt med Umeå universitet för vidare utveckling av AI-driven dynamisk prissättning för den globala ehandelsindustrin

"Med AI-drivna prissättningsregler kan e-handlarna ha rätt pris vid varje köptillfälle" 2

Jan Tallroth CGO och Curt Luks, CEO och grundare av priceindx.com Foto Peter Knutson

“- E-handels globala utveckling och transparens innebär att priset blir en avgörande faktor för tillväxt. Vi bildar nu ett starkt samarbete mellan PriceIndx och Umeå universitet inom AI- baserade e-affärslösningar. Detta inkluderar fokus på maskininlärning och tillämpad AI, dvs hur man utvecklar affärsmodeller och nya konsumenttjänster med AI som  en kärnkomponent. Det exakta resultatet av detta projekt är ingenting vi vet ännu. Men med vår gemensamma expertis och ambition är målen satta på banbrytande nivåer, säger Curt Luks, VD och grundare på Priceindx.”

Umeå universitet har en lång historia av tillämpat forskningssamarbete med företag som Ericsson, Volvo, etc. som har lett till utvecklingen av nya produkter och digitala innovationer. Deras intresse för global detaljhandel och prisdynamik är av stort intresse på makro perspektiv och är nu ett fokusområde inom global handel.

“- Vi är glada över att samarbeta med det svenska teknikföretaget Priceindx. De har imponerat på oss med deras banbrytande arbete med tillämpad AI. De ger oss tillgång till ledande praktik inom tillämpad AI och de har en mycket hög egenutvecklad teknik. Kort sagt är vi mycket angelägna om att starta detta samarbete och arbeta tillsammans,  säger Mikael Wiberg, professor i informatik vid Umeå universitet.”

Svenska Priceindx växer stadigt och har idag ett stort antal kunder runtom I Europa. Flertalet sedan 2006 då företaget utvecklade sina första tjänster.

“- Efterfrågan från e-handlare på tidseffektiv och exakt koll på hur samtliga produkter ligger i pris mot konkurrenter ökar, det är en avgörande framgångsfaktor. Vi utvecklar aktiva prisregler i samarbete med våra kunder som möjliggör datadriven automatisk styrning av omsättning och sortiments strategier med exakt önskad marginal. Några av parametrarna vi använder oss av för att optimera resultatet är variabel prissättning på olika handelsplatser, tidpunkt för köptillfället och lager-rotation. Vi accelererar omsättningen, det är vårt fokus. Nu växlar vi upp våra samarbeten med några av dom största konsultbolagen och plattformsägarna, fortsätter Jan Tallroth, Chief Growth Officer.”

Relaterade Artiklar