Kraftig konkursuppgång – ökning med 19 procent och e-handeln värst drabbat
Hem E-HANDEL Kraftig konkursuppgång – ökning med 19 procent jämfört med förra året och e-handeln värst drabbat

Kraftig konkursuppgång – ökning med 19 procent jämfört med förra året och e-handeln värst drabbat

Publicerat av: Redaktionen

Svenska företag som går i konkurs ökar stort för andra månaden i rad.

I september registrerades 510 konkurser, en ökning med 19 procent jämfört med förra året.

Det är därmed en av de högsta siffrorna för september på 25 år. I närtid är det bara 2019 som fler aktiebolag gick i konkurs. E-handel är fortsatt den hårdast drabbade branschen med en ökning på 186% bara under september.

Efter att konkurserna minskat under en längre period har nu trenden vänt. När Creditsafe summerar det tredje kvartalet landar konkursuppgången på tre procent. Konkurserna minskade stadigt under årets två första kvartal och fram till juli i år, men senaste månaderna har siffrorna visat på stora ökningar på runt 20 procent. Totalt har 4 018 aktiebolag försatts i konkurs hittills i år.

– Det vi varnat för länge börjar nu synas i siffrorna. Visserligen har nivåerna senaste åren varit extremt låga, men ökningarna vi ser just nu ligger högt över medelnivåerna senaste 10 åren. Vi har dessutom två månader i rad med så kraftiga ökningar att vi förutspår början på ett trendbrott. Många fler bolag kommer puttas över kanten kommande månader, speciellt med tanke på den befarade lågkonjunktur som väntar runt hörnet, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Branschen som i särklass är mest utsatt för konkurser är e-handel. Där har konkurserna ökat med 60 procent hittills i år, från 82 konkurser förra året till över 130 detta år. Bara under september försattes 20 butiker i konkurs, jämfört med 7 året innan, vilket innebär en ökning med 186 procent.

– Företag som riktar sig till konsumenter får det extra tufft när hushållen har mindre kvar i kassan. Speciellt i spåren av ökade räntor, högre energipriser och skyhög inflation. Det kan bli blodigt när svenska konsumenter drar i handbromsen och håller igen med både konsumtionsvaror och nöjen, fortsätter Henrik.

Andra branscher som har det tufft är bilverkstäder där antalet konkurser ökat med 28 procent, programvaruproducenter med 27 procent samt livsmedelsbutiker där konkurserna stigit med 25 procent sett till årets första nio månader.

Geografiskt i landet ökar konkurserna i 11 av 21 län, dock inte i några av storstadsregionerna än. Störst ökning finns i Kalmar och Norrbotten.

Kraftig konkursuppgång – ökning med 19 procent och e-handeln värst drabbatStörst konkurs denna månad är flera bolag inom Food for progress koncernen – en växtbaserad livsmedelsproducent. Bolaget är främst kända för vegovarumärket Oumph, som under 2020 såldes till den globala livsmedelskoncernen Livekindly. Även städföretaget Clean Quality i Upplands Väsby, med 112 anställda och en omsättning på 73 miljoner enligt senaste bokslutet, har försatts i konkurs. Det var även den största konkursade arbetsgivaren denna månad.

Totalt registrerade 4 404 nystartade aktiebolag i september, en minskning med 14 procent jämfört med samma månad förra året. Just nu finns ca 730 000 verksamma aktiebolag i Sverige.

Creditsafes konkursstatistik omfattar svenska aktiebolag. Konkursstatistiken mäts från den första till sista dagen varje månad. Om månadsskiftet sker på en helg eller röd dag summeras statistiken på morgonen den första arbetsdagen. Detta innebär att även sent registrerade konkurser kommer med i aktuell månadens statistik.

Relaterade Artiklar