Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Kan dina barn utgöra ett cyberhot? Tre tips för ett säkert hemmakontor

Kan dina barn utgöra ett cyberhot? Tre tips för ett säkert hemmakontor

Publicerat av: Redaktionen

Om du jobbar hemifrån måste du ha en tydlig förståelse för hur du kan upprätthålla samma säkerhetsnivå som när du sitter inom kontorets väggar.

Kan dina barn utgöra ett cyberhot? Tre tips för ett säkert hemmakontor 3Låser du vanligtvis din dator när du lämnar din arbetsplats för en kaffe eller lunch? På hemmakontoret finns inga okända personer, men kanske nyfikna barn? Här följer tre tips på hur du arbetar säkert från hemmakontoret.

Tips 1
Var vaksam för lösenordsfiske

Cyberbrottslingar letar hela tiden efter nya möjligheter – och det är precis det som anställda bjuder på när de förflyttar sig från företagets nätverk. Nya rapporter tyder på en markant ökning av falska mejl, där man påstår sig erbjuda viktiga säkerhetsuppdateringar, men som istället infekterar användarens enhet med skadlig programvara.

Var riktigt försiktig om du får mejl som erbjuder den här typen av råd. Kontrollera vem som verkligen är avsändare och att deras e-postadress överensstämmer med en förväntad mottagare. Och skulle någon be dig klicka på en okänd länk –tänk då efter en extra gång.

Tips 2
Lås dina enheter

En fara med att arbeta hemifrån är att dina barn nu har tillgång till dig, när du egentligen skulle varit på jobbet. De kanske är nyfikna på vad mamma eller pappa gör hela dagarna, eller också kanske de bara vill göra en sökning på hur man tillverkar slajm? Oavsett – de vet antagligen inte att din företagsdator är ansluten till ditt företag via VPN. Se därför till att sätta tydliga gränser, så att vissa datorer och telefoner är förbjudet område för barn.

Tips 3
Skriv ut på ett säkert sätt

Om du jobbar hemifrån gör du antagligen också utskrifter där. Men tänk på att din hemmaskrivare förmodligen inte kan erbjuda samma säkerhetsfunktioner som dina företagsskrivare. Kanske är det bara du och din familj som finns i huset? Men kom ihåg att om din skrivare är ansluten till internet så är den mer sårbar för potentiella attacker. Du måste fortfarande säkerställa att ditt nätverk är privat och bara kan nås med ett säkert lösenord (inte 12345…).

Relaterade Artiklar