Julhandeln på nätet ökar ännu ett år
Hem TRENDER Julhandeln på nätet ökar ännu ett år

Julhandeln på nätet ökar ännu ett år

Publicerat av: Redaktionen

För åttonde året i rad så ökar julhandeln på nätet i Sverige. Under december ökade antalet köp under julhandeln med sju procent. Svenskarna köper mest kläder, leksaker, böcker och presentkort.

Julhandeln på nätet ökar ännu ett år 2DIBS, ledande inom betalningar på nätet och en del av Nets, har nu åtta år i rad noterat rekord för julhandeln på nätet i Sverige. Sju procent ökade köpen på nätet under 1-20 december, enligt DIBS data som är baserat på faktiska transaktioner tusentals svenska webbutiker. Sifforna är normaliserade för att ge en korrekt bild.

– Rekord för julhandeln på nätet det åttonde året i rad säger en hel del. E-handeln stöper om rejält i våra köpvanor och det är också tydligt att det fortfarande går bra för Sverige, säger Patrik Müller, E-handelsexpert på DIBS Payment Services.

Att många svenskar har det bra ekonomiskt och att näthandeln växer allt mer har varit tydligt i flera år. Att köpa en del av sina julklappar på nätet har varit en trend som blivit allt starkare de senaste åren och nu blivit en norm. Julklappsinköpen startar redan med readagen Black Friday som numera är starkt etablerad i Sverige och även utvecklats till en Black Week, där många webbutiker kampanjar hela veckan och andra tjuvstartar redan kl 22 på torsdagen. I år ökade näthandeln med 14 procent i transaktioner och 20 procent i omsättning jämfört med föregående års Black Friday.

– I år har julhandeln på nätet också blivit ännu starkare i och med att den redan starkt etablerade readagen Black Friday utvecklats till att vara hela veckan. En hel del konsumenter gör klart sina julklappsköp redan då, säger Patrik Müller, E-handelsexpert på DIBS Payment Services.

Julklapparna som svenskarna främst köper är kläder (38 % köper), leksaker (36 %), böcker (30 %) och presentkort (26 %), enligt en färsk undersökning bland svenskarna utförd av YouGov.

DIBS data är baserad på faktiska transaktioner, dvs köp hos tusentals svenska webbutiker som är anslutna till DIBS. Man använder ett bra och representativt urval för att kunna jämföra mot föregående år. DIBS har totalt sett överlägset flest transaktioner dvs faktiska köp i både Sverige och Norden.

Relaterade Artiklar