Nationaldagsgaloppen lockade jättepublik till Gärdet
Hem TRENDER Nationaldagsgaloppen lockade jättepublik till Gärdet i Stockholm

Nationaldagsgaloppen lockade jättepublik till Gärdet i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

Nationaldagsgaloppen blev återigen en publiksuccé.

 Folkfesten på Gärdet i Stockholm lockade minst 50 000 besökare som under nationaldagen samlades för att titta på galopptävlingarna.

Sedan 2013 har Svensk Galopp arrangerat Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm den 6 juni.

Nationaldagen bjöd på nio hästkapplöpningar, varav fyra galopplopp för engelska fullblodshästar och ett för arabiska fullblodshästar, två ponnygalopplopp och i år genomfördes även två officiella montélopp. Runt 50 000 åskådare besökte folkfesten på Gärdet enligt Kungliga Djurgårdens förvaltning.

– Återigen lockade Nationaldagsgaloppen runt 50 000 besökare och vi fick ännu en festlig dag på Gärdet. Det var helt enkelt en nationaldag fylld med glädje, firande och hästsport. Det är lika roligt varje år att se de glada besökarna, säger Linda Persson, projektansvarig.

Sir Walter och Double UX gjorde det igen

Nationaldagsgaloppen lockade jättepublik till GärdetSir Walter och Ulrika Holmquist är välbekanta för publiken på Gärdet. Under Nationaldagens lopp Fyrbenta hjältars handicap följde duon upp triumferna från 2019 och 2023 med ännu ett besök i vinnarcirkeln efter en ledning från start till mål.

– Sir Walter startade bra och då var det bara att ta taktpinnen. Han är en fantastisk 12-åring med rätt inställning. Före loppen är han alltid lugn, men i loppen har han en riktig vinnarskalle, säger jockeyn Ulrika Holmquist, som skördat fina framgångar på Gärdet genom åren.

Även hästen Double UX gjorde om prestationen från samma lopp ifjol och vann lekande lätt under samma jockey som i fjol, Anna Pilroth.

– Idag blev det ett ganska taktiskt lopp. Men det löste sig fint och jag kunde skicka iväg honom i rätt ögonblick, sade Anna Pilroth.

Den välkända jockeyn Per-Anders Gråberg vann Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan Cup med den polska hästen Wasmy Al Khalediah. Wasmy Al Khalediah gav inte motståndarna en chans i loppet.

– Nationaldagsgaloppen är en av årets höjdpunkter för mig. Stämningen är magisk och av alla banor jag har ridit på runt världen så är det här den enda som har publik runt hela banan. Al Khalediah galopperade starkt hela vägen och jag var inte orolig över distansen. Han var bättre än de andra hästarna idag och på upploppet var det ju ren defilering, säger Per-Anders Gråberg, en av Sveriges mest framgångsrika ryttare genom alla tider.

12-åriga Alva Bergström som vann ett av ponnyloppen på den rutinerade Dantorps Manolito som har vunnit fem gånger på Gärdet.

– Det var jätteroligt att få vinna inför all publik. Jag har tävlat ett år tillsammans med Dantops Manolito och han är jättesnäll att pyssla med och pigg på banan, säger Alva Bergström.

Sofia Adolfsson, en av Sveriges mest framgångsrika montéryttare, även travkusk och travtränare, vann båda montéloppen.

Nationaldagsgaloppens alla vinnare

Cup Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan, 1500 meter, vanns av Wasmy Al Khalediah med jockey Per-Anders Gråberg, Åkersberga

Stockholm Galoppsällskaps Sommarhandicap, 1500 meter, vanns av Mali med jockey Chaves Elione, Malmö

ATG-Handicap, 1500 meter, vanns av Tatum med jockey Angelika Berg, Bro

Vi är Sporten Silverhandicap, 2750 meter, vanns av Double UX med jockey Anna Pilroth, Skara

Fyrbenta hjältars handicap, 2750 m, vanns av Sir Walter med jockey Ulrika Holmquist, Bro

STL Sommartrav Montélopp, 1 450 meter, vanns av Klack Silver med ryttare Sofia Adolfsson, Örebro

Travskolornas Montélopp, 1450 meter, vanns av Gizmo med ryttare Sofia Adolfsson, Örebro

Jockeyklubbens Nationaldagscup för ponnyer, vanns av Trix W med jockey Noah Ahlberg, Tvärred

Tapwell Nationaldagscup för ponnyer, vanns av Dantorps Manolito med jockey Alva Bergström, Danderyd

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar