Hur ser framtidens logistikkedjor ut?
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Hur ser framtidens logistikkedjor ut?

Hur ser framtidens logistikkedjor ut?

Publicerat av: Redaktionen

När man pratar om framtidens logistiska lösningar blir det lätt en fest av glättiga buzzwords och substanslösa gissningar.

Vi har alla hört om hur obemannade drönare ska leverera mat i framtiden och hur förarlösa fordon ska leverera allt snabbare, mer miljövänligt och till ett lägre pris.

Men hur ser egentligen framtiden ut för lagerhållning och logistik? I det senaste avsnittet av podcasten Tekniksnack gör jag och Håkan Hammar, Country Manager på Zetes, en rejäl djupdykning i detta spännande ämne. Med oss i studion har vi dessutom finbesök i form av Mats Lindgren, Nordic Strategic Parcel Business Development på Postnord.

Logistikvärlden har minst sagt upplevt ett huvudbry efter ett annat under det gångna året. Pandemin slängde grus i annars så välsmorda försörjningskedjor och ett fartyg på grund i Suezkanalen satte bokstavligt talat stopp för stora delar av den havsfraktat gods under veckor – svallvågor vi fortfarande känner av.

Framtiden innebär även den idel utmaningar – och möjligheter, vilket vår gäst Mats Lindgren understryker – för logistikbranschen. Pandemin har förändrat våra köpbeteenden och mer eller mindre snabbspolat utvecklingen framåt för e-handeln. En trend som kommer fortsätta växa är vi kommer få fler, men mindre, butiker där avsaknaden av egna lager är talande. I stället ökar fokus på centralt placerade lagerhubbar där genomloppstiden är snabb. Och med ett ständigt ökande antal aktörer som sysslar med så kallade ”last-mile-transporter” kommer även behovet av samarbete dessa sinsemellan att bli en nödvändighet, inte minst för att få bukt med kostnader men även för att minska den trängsel som redan idag i viss mån uppstått på gator och torg.

Ett mer hållbart tänk är givetvis också något som står på agendan, inte minst då vår gäst i avsnittet spår en årlig tillväxt för e-handeln med 10-15% under kommande år. Här är lösningen tudelad och beroende av ett flertal faktorer. Som vi diskuterade i vårt debutavsnitt står idag misslyckade utkörningar för runt 30% av alla leveranser. Här finns givetvis mycket att göra.

Hur ser framtidens logistikkedjor ut? Postnord tror till exempel på att mödosamt uppmuntra mottagarna att aktivt välja leveranstider men ser även en framtid där utkörningar till säkra leveransskåp, antingen i form av större brevlådor för fastigheter eller i samhället utspridda lösningar, kommer underlätta för alla parter. Sedan handlar det även så klart om mer konkreta aktiviteter. Det kan då rörs sig om att använda fossilfria utkörningsmetoder där det är möjligt, men även utrusta logistikpersonal med rätt data och verktyg, som Panasonics smarta handdatorer, för att öka fyllnadsgraden i fordon och planera perfekta rutter vid utkörning.

En del av ansvaret hamnar givetvis även hos oss konsumenter. Kan vi tänka oss regelbundna leveranstider, kanske i samband med utkörning av mat varje vecka? Och måste verkligen mobilskalet vi precis klickade hem anlända samma dag? Här har vi e-handlande svenskar en del att fundera på.

Avslutningsvis kostar vi även på oss att ta ut svängarna något och prata om mer högtflygande framtidsscenarier. Här serverar vår gäst en intressant framtidsspaning. För pizzalevererande drönare och självgående lastbilar i all ära, men allra närmast runt hörnet spår Mats Lindgren på Postnord att fjärrstyrda fordon kommer att äntra marknaden – och våra vägar. Längre sträckor som exempelvis Stockholm till Kiruna skulle utföras av fjärrstyrda fordon som övervakas av centralt belägna chaufförer, vilket skulle underlätta enormt för planering och effektiviseringen av resurser. Låter det som ren science fiction? Postnord har redan testat tekniken och troligtvis kan vi redan inom tre till fem år se tekniken brukas aktivt på svenska vägar.

Det finns med andra ord gott om anledningar till att lyssna på det senaste avsnittet av Logistiksnack!

Titta på podden här eller lyssna på Spotify.

/Stefan Lindau, Country Manager, Panasonic TOUGHBOOK

 

 

 

Relaterade Artiklar