En av sex svenskar är ute i sista minuten med sina julklappar
Hem E-HANDEL En av sex (64 %) svenskar är ute i sista minuten med sina julklappar

En av sex (64 %) svenskar är ute i sista minuten med sina julklappar

Publicerat av: Redaktionen

Enligt en undersökning Bring gjort i samarbete med Kantar Sifo uppger sex av tio svenskar (64 %) att de gärna vill vara klara med julklapparna i god tid .

Men i själva verket är det bara en knapp tredjedel (32 %) som lyckas handla presenterna i tid.

Så mycket som en av sex uppger att de ofta är ute i sista minuten med sina julklappsköp – och det handlar om nästan dubbelt så många män som kvinnor.

En av sex svenskar (17 %) uppger i undersökningen att de köper de flesta julklapparna i sista sekunden, trots att ambitionen att vara ute i god tid finns där.

– Med det coronaläge som råder, och osäkerhet kring eventuella kommande restriktioner, är det rimligt att anta att fler sista minuten-nätshoppare tillkommer den sista tiden före jul. För att verkligen vara säker på att få hem alla klappar innan julafton är det hög tid att beställa nu, säger Matilda Adelborg, presschef på Bring.

En av sex svenskar är ute i sista minuten med sina julklapparVar femte man köper sina julklappar i sista minuten

Majoriteten av svenskarna (64 %) vill gärna vara klara med julklappsinköpen i god tid. Men bara hälften (32 %) är det. Och skillnaderna mellan könen är tydliga, där 17 procent av männen uppger att de ofta kommer på för sent att de glömt köpa julklappar – jämfört med kvinnorna där 10 procent uppger samma sak.

Mer än var femte man (22 %) köper det mesta i sista sekunden, visar undersökningen. Hos kvinnorna är motsvarande siffra drygt en av tio (12 %).

– Kvinnorna både vill vara – och ÄR – färdiga med sina julklappar i tid, i högre utsträckning. Och tittar vi på hur det ser ut i de olika åldersgrupperna så hittar vi störst andel sista minuten-shoppare hittar vi i den yngsta gruppen 16-34 år, där en av fem (21 %) är ute i sista minuten , säger Matilda Adelborg.

Av de som svarat att de köper det mesta i sista sekunden är det drygt hälften (52 %) som vill vara klara med julklapparna i tid – och nästan lika många (48 %) uppger att de ofta kommer på för sent att de glömt köpa julklappar. Bara fyra procent i den här gruppen är klara med sina julklappar i tid, och så lite som två procent köper löpande under lång tid.

I vilken utsträckning stämmer följande påståenden in på dig när i tiden du handlar julklappar?
  • Jag kommer ofta på för sent att jag glömt köpa julklappar (14%)
  • Jag köper löpande under lång tid i förväg (22%)
  • Jag passar på när det är billigt (23%)
  • Jag VILL vara klar i god tid (64%)
  • Jag ÄR alltid klar i god tid (32%)
  • Jag köper det mesta i sista sekunden (17%)

 

Relaterade Artiklar