Hur hanterar och skapar man lösenord säkert och enkelt?
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Hur kan man hantera och skapa lösenord säkert och enkelt?

Hur kan man hantera och skapa lösenord säkert och enkelt?

Publicerat av: Redaktionen

“Det är vanligt att folk använder samma lösenord på flera konton för att det är svårt att komma ihåg flera lösenord i huvudet.

Det betyder att om ett bolag eller en hemsida har en läcka så har ditt lösenord till flera konton läckt.”

Hur hanterar och skapar man lösenord säkert och enkelt?Vad är egentligen best practice när det kommer till lösenordshantering?

Vi vet att det finns många saker att tänka på när det kommer till just hantering av lösenord…men det finns faktiskt en ännu viktigare del att fundera på: finns det någon smidig lösning? Självklart skulle vi inte skriva detta inlägg om vi inte kunde komma med ett tips som hjälper till med detta.

Har ni hört talas om lösenordshanterare?

En lösenordshanterare skapar möjligheten att samla alla lösenord på en och samma plats och hjälper dig hantera lösenord på ett säkert sätt.

Mikael som har hand om hostingen här på IOSoft:

”Anledningen till att jag skulle rekommendera en lösenordshanterare till ALLA (inte bara företag) är för att det är vanligt att folk använder samma lösenord på flera konton för att det är svårt att komma ihåg flera lösenord i huvudet. Det betyder att om ett bolag eller en hemsida har en läcka så har ditt lösenord till flera konton läckt.

Det är därför enklare att ha en lösenordshanterare som kommer ihåg åt dig. På så sätt kan du ha olika långa komplicerade lösenord på alla dina konton och bara behöva komma ihåg ett långt lösenord för din hanterare. Det är också bra för att hantera MFA på delade konton (när det inte finns möjlighet att ha personliga konton).”

Utan lösenordshanterare ökar risken för att bli hackad

Enkla och samma lösenord till många konton är inte att rekommendera och ska undvikas i alla situationer. Om man arbetar på detta sätt finns den en stor risk för att bli hackad, och då på många platser. Det enda som är en fördel och som du kan trösta dig med i dessa lägen är att du i alla fall troligtvis har koll på dina lösenord…Om vi istället ser till relativt långa och olika lösenord, minskar självklart risken för att bli hackad, men det medför i många fall att hälften av lösenorden också glöms bort. Glömt lösenord? är kanske en knapp som brukar komma väl till hands vid dessa tillfällen för att du återigen glömt vilket utav lösenorden som du använde till just detta konto.

Mikael fortsätter:

“En annan fördel med lösenordshanterare är att man kan dela lösenord till personer via krypterade länkar som har ett utgångsdatum så att man inte skriver lösenord i chatten eller på en lapp som blir liggandes för andra att se.

Glöm inte att alltid slå i gång MFA på dina konton om dom stödjer det även om du har ett långt krångligt lösenord.”

Är det värt det då?

Vi på IOSoft ser det som en stor vinst att vi gör det vi kan för att arbeta säkert. Tankesättet “varför skulle någon hacka mig?” måste bort. Vi är inte här för att peka med hela handen (eller jo kanske lite). Vi bryr oss om säkerhet här på IOSoft och vi tycker det är viktigt att personer och företag runt omkring oss är medvetna om riskerna men också vad det finns för lösningar som kan uppnås med relativt enkla hjälpmedel när det kommer till lösenordshantering.

Relaterade Artiklar