8 procent mindre el i september
Hem TRENDER 8 procent mindre elförbrukning i september

8 procent mindre elförbrukning i september

Publicerat av: Redaktionen

I september månad minskade elförbrukningen i Skånska Energis nät med 8 procent – lite mer än i Skåne som helhet.

Tack till våra kunder för att ni är så bra på att spara.

Läs här varför det är så viktigt.

Att spara el är något vi alla behöver göra just nu, och vi är mycket glada att våra kunder är så bra på det! Under september månad minskade elförbrukningen i Skånska Energis elnät med hela 8 procent, jämfört med samma månad 2021. Det är inte bara bra, utan till och med lite bättre än genomsnittet för övriga Skåne och Elområde 4 på 7,1 procent.

Stort tack till alla våra kunder, grymt bra jobbat! Och stort tack till dig, för att du fortsätter göra vad du kan för att minska din elförbrukning.

– Denna tydliga besparing bevisar att ”alla bäckar små” bidrar. Vår kollektiva insats är oerhört viktig för vintern som väntar. Det kan låta konstigt att något vi gör nu påverkar hur det blir senare i vintern, men det är så det fungerar: varje sparad kilowattimme nu minskar risken för problem senare, säger Karin Holm marknads- och försäljningschef på Skånska Energi.

Spara el – bra för både din ekonomi och samhället

Varför är det då så viktigt att spara el just nu? Ja, med de höga elpriserna är det förstås viktigt för var och ens ekonomi att hålla elförbrukningen nere. Men det är också viktigt för samhället i stort, då tillgången till el kan bli begränsad, inte minst här nere i södra Sverige: ju mer el vi kan spara, desto bättre förutsättningar får vi i vinter. Förhoppningsvis slipper vi extremt höga elpriser och strömavbrott genom så kallad manuell eller automatisk förbrukningsfrånkoppling vid en akut bristsituation. Läs mer om effektbrist och bortkoppling: Vad händer om elen stängs av i vinter?

Beslut: 5 procents minskning inom EU

EU:s energiministrar har nyligen beslutat om en 5 procentig minskning av elförbrukningen under höglasttimmar, det vill säga dyraste timmarna. Åtgärden kommer inom kort införas i alla EU-länder.

8 procent mindre el i september– Det känns väldigt bra att vi med hjälp av våra kunder redan nu visar att vi kan förändra vår elanvändning och bidra till EU:s sparmål. Det är också viktigt inte bara att vi minskar vår elanvändning utan också ändrar vårt förbrukningsmönster, så att vi använder mer el när elen är billigare. Då minskar trycket och belastningen på elnätet. Det är min förhoppning att vi nu när vi närmar oss kallare tider jultider fortsätter hjälpas åt, säger Karin Holm marknads- och försäljningschef på Skånska Energi.

Så här kan du spara el

Vi kommer att fortsätta följa upp hur mycket el vi tillsammans lyckas spara framöver. Vi har nu de svåraste månaderna framför oss, för med vintern följer förstås ett ökande behov av el, inte minst för uppvärmning. Men om vi bara fortsätter vara medvetna om vår elanvändning, fortsätter spara när vi kan och fortsätter tänka på att varje kilowattimme räknas – då kommer vi tillsammans att göra stor och viktig skillnad.

På vår blogg finns massor av olika tips på hur du kan minska din elförbrukning och spara pengar samtidigt som du bidrar till att trygga elförsörjningen för oss alla. Sänk värmen en grad eller två, duscha kortare tid, tvätta, diska och laga mat smart och energisnålt… och mycket mer: Spara energi med nya vanor.

Relaterade Artiklar