italian castle ruins 002
Hem TRENDER Fyra trender som tänder nytt liv i resandet

Fyra trender som tänder nytt liv i resandet

Publicerat av: Redaktionen

Om 2020 var året då friheten att resa lades på is så kommer den här sommaren att börja med en gradvis upptining i vissa delar av världen.

Med tanke på de olika omständigheterna mellan kontinenterna är det uppenbart att återhämt- ningen kommer att varieras och fragmenteras.

När vi nu återuppbygger resandet så har vi på Amadeus noterat fyra resetren- der som kommer under semesterperioden från juni till augusti – oavsett om det är sommar på norra halvklotet eller vinter i södra.

”Resebubblor”

Hur rese- och turistsektorn underlättar för säkrare resor

Med bubblor menar vi inte läsken i din favoritdrink utan om det grundläggande ramverket som gör att människor kan flyga mellan länder.

Dessa bubblor varierar avsevärt i storlek, från enskilda Covid-säkra fastigheter till orter – och i större skala säkra resepassager mellan länder. Nyligen bildades en resebubbla mellan Australien och Nya Zeeland.

Resebyråer spelar en nyckelroll i att skapa det perfekta ”bubbel-paketet” för resenärer. Amadeus resedata visar en ökning av paketerade resor, särskilt för personer som reser tillsammans som familjer eller i grupper med barn. Friedrich Joussen från TUI sa till exempel ”Vi är optimistiska inför sommaren” och de förväntas ha upp till 75% sysselsättning av sitt normala schema.

”Workcation”

Den ökande livskraften för ett flexibelt nomadiskt arbetsliv

Vissa kallar det ”bleisure” (“individer som kombinerar fritid med professionella affärsuppdrag utomlands”) men vi föredrar att prata om att ”workcations” ökar. Konceptet att arbeta på distans från ett kafé eller en strand-bar är inte nytt, men det senaste året har demokratiserat drömmen.

Globalt sett såg vi en ökning på 41% av antalet sökningar för 30 dagars vistelser, även om regionerna varierade markant.

”Skämma bort sig”-resor

Vår törst för resande gör att konsumenter bokar mer generösa resor.

italian castle ruins 002

Om det fanns en fördel med att vara begränsad till virtuell husarrest stora delar under det gångna året så var det vår oförmåga att spendera pengar. Måltider ute, semester och till och med bröllop antingen minskade eller avbröts helt. Och “lappsjukan” har nått nya höjder!

Amadeus resedata visar att några av de mest bokade resorna helt klart är i kate- gorin ”att skämma bort sig”. På toppen av ligatabellen ligger invånarna i Paris och Los Angeles, som i stort antal bokat resor till lyxiga badorter.

Medvetet resande

Hur resenärer letar efter mer hållbara och medvetna resealternativ

Amadeus resedata tyder på att människor söker efter sina resor 27% tidigare än vad de gjorde under samma period 2019. Detta visar att resenärer funderar mycket om sina valmöjligheter inför planeringen av sin nästa resa – både vad gäller säkerhet, miljömässigt samt social medvetenhet.

När det gäller personlig säkerhet visar Amadeus resedata en tresiffrig ökning av inköp av reseförsäkringar vid bokningar fram till sommaren. Det indikerar att resenärer är mer medvetna om vikten av sin resesäkerhet. Flygbolag och flygplatser har svarat upp på detta med mer beröringsfri teknologi och mer alternativ för incheckning. På Amadeus bidrar vi till detta genom vårt Safe Travel-ecosystem.

Relaterade Artiklar