Hem NYHETER Freja eID fungerar nu som legitimation i ATG:s butiker

Freja eID fungerar nu som legitimation i ATG:s butiker

Publicerat av: Redaktionen

E-legitimationen Freja eID fungerar nu för fysisk identifiering i ATG:s butiker för att lägga spel eller för att hämta ut vinster.

Freja eID fungerar nu som legitimation i ATG:s butiker 3Den mobila e-legitimationen Freja eID fungerar sedan tidigare för inloggning till ATG.se och med en ny funktion i appen fungerar den nu även vid fysisk identifiering i butik. Detta innebär att användare kan lägga spel och hämta ut vinster hos ATG med Freja eID som enda ID-handling. Med Frejas eID:s nya funktion kan ATG-terminalen maskinellt läsa av användarens personnummer direkt från mobilskärmen, på samma sätt som i dag enbart kan göras från körkortets baksida.

När användare ska legitimera sig i en ATG-butik med Freja eID så klickar de på sitt ID-kort i Freja eID. Användaren identifierar sig med biometri eller PIN, väljer alternativet ”Legitimera dig” och visar kassapersonalen ID-skärmen.

När kassapersonalen skannar QR-koden kommer användarens personnummer upp i terminalen, precis på samma sätt som när de skannar ett körkort eller manuellt matar in ett personnummer från en ID-handling.

ID-skärmen i Freja eID har flera säkerhetsfunktioner. Förutom att den endast kan öppnas med användarens PIN eller biometri finns en klocka som räknar ner giltighetstiden. När två minuter har gått måste användaren förnya QR-koden. För ytterligare säkerhetskontroll kan man röra på skärmen för rörlig grafik och ljud. För att använda den nya funktionen i Freja eID krävs den senaste versionen av appen, samt att användaren har lagt till en giltig ID-handling och gått igenom och godkänts i Freja eID:s registreringsprocess
.
Johan Henrikson, VD Verisec kommenterar:
”Att kunna använda sin mobila e-legitimation i fysiska sammanhang är en naturlig utveckling och något som våra användare har efterfrågat länge, inte minst av praktiska skäl. Många människor har ju också vant sig med att betala med mobilen i butiker och genom att också digitalisera ID-handlingen tror jag att det kommer kunna bli möjligt att på sikt ersätta alla de fysiska handlingar som man normalt behöver bära runt i en plånbok.”

Relaterade Artiklar