Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Förutsägelser om mobil säkerhet 2021: Mobilerna blir allt mer utsatta

Förutsägelser om mobil säkerhet 2021: Mobilerna blir allt mer utsatta

Publicerat av: Redaktionen

Under 2020 blev mobilen och mobila enheter ofta vår räddning när vi tvingades jobba och studera från hemmet.

Förutsägelser om mobil säkerhet 2021: Mobilerna blir allt mer utsatta 3Mobilen blev också vårt huvudsakliga sätt att hålla kontakt med vänner och familj när vi inte längre kunde ses. Men mobilens allt viktigare roll gör den samtidigt mer sårbar för cyberbrottslighet.

Här är fem förutsägelser från mobilsäkerhetsföretaget Lookout om hur vi kommer att tvingas hantera nya hot mot enheter, information och integritet under 2021.

1. Ännu större fokus på personlig integritet

Många har nog tidigare frikostigt lämnat ifrån sig data till appar och sociala medier. När vi drabbas av intrång som stjäl vår data så är det inte alltid vi sett hur det kan skada oss.

Den globala diskussionen kring TikTok har under året satt fokus på frågan om personlig integritet. Många har blivit mer medvetna om data som samlas in och hur den kan användas i skadligt syfte. Under 2021 kommer många bli mer försiktiga med att dela sina personuppgifter.

2. Fler angrepp utnyttjar rädslan för Corona

Cyberbrottslingar kommer att utnyttja människors osäkerhet och rädsla för pandemin. När vaccinationsprogrammen inleds kommer vi troligen att få se många försök till nätfiske som drar nytta av uppmärksamheten. Vårdinrättningar, sjukhus och läkemedelsföretag kommer att vara särskilt utsatta men även vanliga användare kommer drabbas.

3. Skadlig kod för mobilen blir en handelsvara

Det har gradvis skett en kommersialisering av skadliga program för mobilen. På Dark Web saluförs en mängd kit för distribution av skadlig kod. Attacker blir mer organiserade och sofistikerade när teknik som tidigare bara fanns hos nationalstater nu är tillgänglig för organiserad brottslighet. I slutet av 2020 kunde Lookout kartlägga ett spionprogram, Goontact, som stjäl data från offrens enheter i utpressningssyfte. Denna typ av attacker kommer att öka i omfattning och utföras i större skala.

4. Utpressningsprogramvara tar sig in i mobilen

Ransomware eller utpressningsprogramvara drabbade många företag och verksamheter under 2020. Sjukhus, myndigheter och företag fick stopp i sin verksamhet när deras IT-infrastruktur tagits som gisslan. Hittills har mobiler varit mindre utsatta, men när allt fler hanterar jobbinformation på sina mobiler blir de en lockande måltavla. Små skärmar och ett stort antal meddelandetjänster gör det dessutom svårt för användare att upptäcka nätfiske innan det är för sent. Därför kommer vanliga anställdas mobiler bli startpunkten för cyberattacker mot olika verksamheter.

5. Traditionell cybersäkerhet måste anpassas

Nya och moderna operativsystem börjar mer och mer likna de som finns i plattor och mobiler, och nu behöver även klientsäkerheten anpassas. Moderna operativsystem gör det svårare för angripare att komma åt operativsystemets kärna men detsamma gäller säkerhetsprogramvaran. Ett exempel är att när Apple med lanseringen av Catalina 2019 påbörjade denna övergång på allvar begränsades möjligheterna för vad säkerhetsprogram tillåts göra i systemet. Ytterligare steg mot att fler funktioner från mobila operativsystem tas till datorerna är Apples utveckling av egna chip, Chrome OS och Microsofts Windows 10S. Det kommer att ta ett tag, men redan nu är det dags att börja anpassa och utveckla sina strategier för klientsäkerhet till dessa nya förutsättningar.

 

Relaterade Artiklar