Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGAR Fördelar och nackdelar med VPN

Fördelar och nackdelar med VPN

Publicerat av: Redaktionen

Att ha en VPN är viktigt för din egen sekretess och integritet.

Fördelar och nackdelar med VPN 3Den skyddar dig inte bara mot hot, som hackers utan gör det även möjligt för oss att använda det globala nätverket i hela världen. Allt fler väljer att skaffa en VPN. Viktigt att komma är dock att tänka på innan du skaffar en VPN, att du köper en som passar dig och din internetaktivitet – det finns nämligen olika varianter.

BästaVPN.se kan du kika och se vilken som skulle vara bra för dig.

Det finns mängder med fördelar med att ha en VPN. Men som med allt, så finns det även en annan sida av myntet.

Fördelar

Som sagt, det finns många fördelar. I denna listan tar vi inte upp alla fördelar utan vi har plockat ut några få som vi tycker är mest intressanta.

  • En VPN håller dig säker. Det blir allt vanligare att göra inköp online, idag kan du köpa allt online, du kan till och med handla sin mat online. Alla dessa köp kräver att man ger ut antingen personnummer eller sina kontouppgifter. Detta innebär att – utan en VPN – har hackers tillgång till detta.
    I och med den digitala utvecklingen är det också så att annonsörer kan snoka hur du rör dig på internet och på så sätt rikta annonser mot dig.
    Med en VPN är detta inte möjligt, en VPN “förstör” din data.
  • Du kanske försökt streama en serie på en svensk playkanal från utlandet, och det har inte fungerat? En VPN ger dig tillgång till det globala nätverket. En VPN ändrar din IP-adress så det ser ut som du har samma IP-adress som servern.
  • Kan göra din anslutning snabbare. Internetleverantörerna begränsar gärna anslutningen så vi köper snabbare nät av dem. En VPN gör allt för att vi ska kunna surfa runt som vi vill utan problem. Detta blir tekniskt möjligt då din data förstörs.

Nackdelar

Nackdelar då? Många tror att det inte finns några nackdelar med VPN. Men det finns några få – som man kanske inte ska kalla nackdelar, vi kan säga att det är problem man kan stöta på om man använder VPN.

  • Ingen är perfekt och inte heller en VPN. VPN är fortfarande ett ganska nytt fenomen i jämförelse med internet. Skaffar du dig en riktigt bra VPN – så är det inte säkert att den skyddar dig mot allt. Kort och gott: det finns hot på internet en VPN inte kan hantera.
  • Kan bli dyrt. Det beror ju så klart lite vad du vill med din VPN – men ofta blir det ganska dyrt. Vill du ha basvarianten kostar det ungefär 150 kronor i månaden, notera då att det endast är basvarianten och inte någon extra tjänst, så den kanske inte gör det jobbet du vill.
  • Som vi förklarade ovan – VPN är fortfarande ganska nytt på marknaden, vilket betyder att det fortfarande är i utveckling. Det är många tekniska protokoll, termer, mjukvaror och hårdvaror man ska ha koll på.

Relaterade Artiklar