Tuffa tester ger mindre risk för problem med Dynabooks bärbara datorer
Hem PRODUKTNYHETER Dynabooks bärbara datorer görs tuffa tester som ger mindre risk för problem

Dynabooks bärbara datorer görs tuffa tester som ger mindre risk för problem

Publicerat av: Redaktionen

Dynabook har lyckats få ner risken för att företagets bärbara datorer ska gå sönder till 0,13 procent per månad.

Det har gjorts med hjälp av rigorösa tester och väl valda komponenter.

Att bygga bärbara datorer som håller bättre har blivit viktigare under senare åren när fler personer jobbar på flera olika platser och deras datorer utsätts för större påfrestningar.

I dag är det många som bär runt på sina bärbara datorer mellan hem och kontor, och till andra platser. Lägg till det att allt fler servicetekniker, och andra som rör sig på platser med utmanande miljöer, har med sig datorer. Det innebär mer slitage och större risk för att datorerna ska gå sönder.

Dynabook som är en ledande tillverkare av bärbara datorer globalt har antagit den här utmaningen med framför allt fyra konkreta åtgärder: två uppsättningar av tuffa tester, chassin av magnesium och vätsketåliga tangentbord. Det har gjort att risken för tekniska fel i medeltal låg på låga 0,13 procent i genomsnitt mellan januari och november 2022. Det gäller bärbara datorer i EMEA-området som Dynabook har garantiåtaganden för. EMEA står för Europa, Mellanöstern och Afrika.

Som militärer

Krigszoner är bland de tuffaste miljöer man kan tänka sig. Eftersom teknisk utrustning blir allt viktigare även för militärer har det amerikanska försvaret tagit fram en uppsättning tester som heter MIL-STD 810 G/H. Den innefattar användning i olika typer av miljöer, starka vibrationer, att släppa datorer 26 gånger med olika vinklar, ”sandstorm” under sex timmar och extrema temperaturer (från -20 till 60 grader). Dynabook använder MIL-STD 810 G/H för att testa modellerna i familjerna Portege och Tecra.

– Vi genomför också en uppsättning tester som kallas HALT, som är utformade för att motsvara tre års användning. Våra tekniker har lyckats uppnå goda resultatet för de testerna, genom att minimera antalet svaga punkter i de bärbara datorerna, berättar Kenni Ramsell, Nordenchef på Dynabook.

Förkortningen HALT står för ”högt accelererad livslängdstest”, översatt till svenska. HALT-testerna utförs för samtliga Dynabooks modeller. Endast de modeller som klarar testerna släpps på marknaden.

Starkt och lätt chassi

Vissa av Dynabooks bärbara datorer har chassin tillverkade av en magesiumbaserad legering, vilket ger ett starkt skydd för alla komponenter. En stor fördel med magnesium är att vikten blir låg, 40 procent lägre än för plast och aluminium, samtidigt som chassit blir väldigt stryktåligt.

Magnesium är dessutom stabilt och enkelt att arbeta med, till exempel för att svetsa. Lägg till det att det absorberar stötar på ett bra sätt, och inte blir repat och rostar så lätt. Sammantaget gör alla egenskaper för magnesium att risken för problem om man tappar en dator minskar. Dessutom fungerar kylning bättre , vilket både minskar risken för tekniska fel och gör att en dator känns bekvämare att använda.

Tål kaffe och cola

Alla tester och magnesium till trots, om en användare spiller kaffe eller läsk på tangentbordet så kan det bli problem ändå. Men inte med vissa av Dynabooks modeller som har tangentbord som tål vätska, utan att några komponenter, eller hela moderkortet, i en dator skadas. Det finns gott om tid att spara data och stänga av datorn om olyckan är framme.

Tuffa tester ger mindre risk för problem med Dynabooks bärbara datorerSkyddet mot vätska består bland annat av dubbelsidig isolering, mellan tangentbordet och de elektroniska kretsarna. Isoleringen är dessutom dubblerad, samt böjd på kritiska ställen, för att det ska bli helt tätt.

Du kanske inte jobbar som tekniker på en oljeplattform, men sannolikheten är rätt hög att du ofta bär med dig en bärbar dator till olika platser. I så fall kan en stryktålig design vara en räddningsplanka vid många tillfällen.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar