Toppmodern säkerhetsanläggning på ett av världens mest moderna muséer
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Det nya Nationalmuseum – ett av världens mest moderna muséer

Det nya Nationalmuseum – ett av världens mest moderna muséer

Publicerat av: Redaktionen

Om det nya Nationalmuseum

Det nya Nationalmuseum, öppnades den 11 juni 2022 centralt vid Rådhusplatsen i Oslo.

Toppmodern säkerhetsanläggning på ett av världens mest moderna muséerHär kan besökare uppleva äldre och modern konst, samtidskonst, arkitektur och design under ett och samma tak. Totalt omfattar museet 54.600 m2. Ca. 350 anställda arbetar inom museets olika funktioner. Museet rymmer konstföremål för ovärderliga summor och i kombination med ett stort flöde av besökare och personal kräver byggnaden säkerhet av allra högsta klass för att skydda såväl föremål, fastighet som människor

Integrasystemet och Artifex för flexibilitet och integrationer

Navet i säkerhetsinstallationen på Nationalmuseet är- säkerhetsplattformen Integra från SystemHouse Solutions. Bland produkterna finns kortläsare och undercentraler i absoluta framkant för design, funktionalitet och säkerhet. Med de många integrationsmöjligheterna till externa system är Integra ett av marknadens mest kompetenta och flexibla larm och passersystem.

Installationen på Nationalmuseet innefattar bl.a. 372 dörrmiljöer med totalt drygt 500 kortläsare med knappsats och stor färgdisplay som gör det enkelt och säkert för användarna att manövrera systemet.

En av de största utmaningarna genom projektets gång har varit att få de olika systemen att kunna prata med varandra och slutligen blev det tydligt att det från början planerade toppsystemet inte kunde matcha museets behov. Beslut togs att gå över till SystemHouse Solutions webbgränssnitt Artifex.
”Genom att byta till Artifex sker nu all administration av alla integrationer av säkerhetssystemet på en och samma skärm, vilket är en stor fördel”, säger Oddbjörn Teigen, sektionsledare säkerhet på Nationalmuseet. ”Det var ett stort arbete att byta system, men då grundarbetet redan var gjort och vi visste vad vi behöver så blev skiftet ändå smidigt”.

På Nationalmuseet är brandsäkerhet, CCTV och väktarkommunikation integrerat i Integrasystemet och manövreras därmed genom Artifex.

Toppmodernt brandskydd från Autronica

Brandskyddet kommer från världsledande Autronica och är utformat med viktiga ”system bakom systemet”-funktioner som tidigt snappar upp avvikelser, vilket är oerhört viktigt för att undvika att exempelvis sprinklers drar igång för tidigt/i onödan, något som kan vara förödande för konstverken. Björn Forwald, teknisk ledare på Nationalmuseet, berättar att det gjordes väldigt många tester av funktionerna innan de vågade börja flytta in konsten. Vidare berättar Björn att om en situation uppstår som triggar ett brandlarm så är det ett aspirerande system som drar igång först, där efter görs en visuell inspektion och, om så krävs, så tömmer man lokalen på människor och konst.

Check In-kiosker för avlastning och administrativ hjälp

Nationalmuséet hade även behov av ett besökssystem som avlastade receptionen med självbetjäning. Dessutom ville man ha koll på utrymningslistor och säkerhet för besökare.

Installationen av SystemHouse Solutions besökssystem Check In består av två pekskärmar samt skrivare och skanner kopplat till två mini-pc i egendesignade pulpeter. Här skriver gäster in sig eller skannar sin qr-kod som de fått i förväg om besöket är förbokat i Check In-systemet. Systemet skickar sedan iväg ett sms till värden för besöket och därefter skrivs det ut en besöksetikett. Installationen innefattar även ett gränssnitt för receptionen via SystemHouse Solutions cloudtjänst som även kan hantera inskrivning av gäster och utskrifter av besöksetiketter. Utrymningslistor kan skrivas ut direkt eller bli exporterad som en excel-fil från vilken klient som helst som är inloggad mot cloudtjänsten.

 

 

 

Relaterade Artiklar