Brandvarnarens dag 1/12 – dags att se över ditt skydd
Hem PRODUKTNYHETERSMARTAHEM Brandvarnarens dag 1/12 – dags att se över ditt skydd

Brandvarnarens dag 1/12 – dags att se över ditt skydd

Publicerat av: Redaktionen

Varje år inträffar uppemot 24 000 bostadsbränder i Sverige.

Den 1 december är det brandvarnarens dag för att uppmärksamma hur viktigt det är att ha en fungerande brandvarnare för att skydda sig mot bränder i hemmet.

 December är årets brandfarligaste månad då allra flest bostadsbränder inträffar.

När det blir mörkt ute och julen närmar sig tänder många levande ljus hemma. Något som sprider mysig stämning men också ökar risken för bränder. Den absolut vanligaste orsaken till bostadsbränder är dock glömda spisar, enligt statistik från MSB. Antalet dödsolyckor varje år på grund av bränder har legat på ungefär 90 stycken de senaste tio åren visar samma siffror. Tekniska fel och sotbränder eller skorstensbränder är de näst vanligaste orsakerna enligt Brandskyddsföreningen.

Den 1 december är inte bara startskottet för årets brandfarligaste månad, utan även Brandvarnarens dag. Denna dag uppmanas alla att testa sina brandvarnare för att säkerställa att de fungerar. Det enklaste sättet att minska risken för skador till följd av brand är att ha en fungerande brandvarnare hemma. Ändå saknar uppemot en halv miljon svenska hushåll det i dagsläget enligt Brandskyddsföreningen.

Niclas Sandström från smarta hem-företaget Netatmo, delar här med sig av sex tips för hur du kan skydda ditt hem mot bränder.

Håll koll på bäst före-datumet

De flesta vanliga brandvarnare tjuter högt när batteriet har tagit slut och behöver ersättas. Något många dock inte tänker på är att även själva brandvarnaren har en begränsad livslängd. Efter 8-10 år behöver du byta ut din brandvarnare, då detektorn slits med tiden.

Testa din brandvarnare regelbundet

Minst en gång i månaden bör du trycka på testknappen för att se så att din brandvarnare fungerar som den ska. Börjar den inte tjuta då betyder det att den inte fungerar. Antingen behöver den nya batterier eller så behöver den bytas ut till en ny.

 Skaffa en spisvakt

Eftersom glömda spisar orsakar allra flest bostadsbränder är en spisvakt en bra investering. Spisvakter fungerar med alla sorters elektriska spisar och övervakar spisen för att vid risk för brand stänga av spisen innan det börjar brinna, eller påkalla uppmärksamhet så att någon i bostaden kan åtgärda det.

Brandvarnarens dag 1/12 – dags att se över ditt skydd

Välj en smart brandvarnare

Idag finns det mer avancerade brandvarnare med smarta funktioner på marknaden. Dessa kan vara ett bra alternativ för dig som inte vill behöva hålla koll på batterier, bäst före-datum och tester. Exempelvis finns det smarta varnare med inbyggd autotestfunktion, möjlighet till övervakning på distans och 10 års batteritid så att du inte behöver byta något förrän det är dags att byta brandvarnare.

 Utrusta hemmet med brandskydd

Det är viktigt att snabbt kunna begränsa spridningen av elden om olyckan är framme. Placera en skumsläckare på 6 kilo väl synlig och lättillgänglig i bostaden – exempelvis i hallen – och se till att ha en brandfilt nära till hands i köket där flest bränder uppstår.

Glöm inte bort den osynliga faran

Vintern är den brandfarligaste tiden på året, men också då det är störst risk för kolmonoxidförgiftning. Att regelbundet underhålla sin värmepanna, kamin eller gasspis, vädra sitt hem och investera I en kolmonoxiddetektor är enkla åtgärder som kan rädda liv.

Relaterade Artiklar