Samsungs presenterar visionen “AI for All” på CES 2024
Hem PRODUKTNYHETERSMARTAHEM Samsungs presenterar visionen “AI for All” på CES 2024

Samsungs presenterar visionen “AI for All” på CES 2024

Publicerat av: Redaktionen

Samsung Electronics Co., Ltd. delade idag sin vision för hur artificiell intelligens (AI)-teknik kommer göra människors upplevelser av sina enheter mer intuitiva och användarvänliga.

Idéerna och nyheterna presenteras under en presskonferens på CES 2024, där Samsung samarbetat med nyckelpartners för att beskriva tekniken bakom visionen och hur nya produkter och tjänster använder AI-kapacitet för att förenkla livet.

Jong-Hee (JH) Han, vice ordförande, VD och chef för Samsungs Device eXperience (DX) Division, inledde presskonferensen med att beskriva hur AI kommer möjliggöra för uppkopplade tekniker att förbättra människors dagliga liv, samtidigt som de förblir icke-påträngande och håller sig “i bakgrunden”.

Strategin som Han m.fl. presenterade fokuserade på AI:s roll för att förbättra uppkopplade upplevelser, som både är enkla och användbara. Genom presskonferensen presenterade Samsung ett antal produkter och tjänster som bidrar till dessa mål.

“Med framväxten av artificiell intelligens kommer smartare, bättre upplevelser att utveckla våra vardagsliv,” sa Han. “Samsungs breda portfölj av kraftfulla enheter, tillsammans med strävan efter öppna samarbeten, kommer att bidra till att förmedla AI och hyperanslutning till alla.”

AI i skärmar och digitala enheter ger nya upplevelser till hemmet

Under CES-presskonferensen beskrev Jonathan Gabrio, chef för Connected Experience Center på Samsung Electronics America, hur AI-tekniken förändrar hur Visual Display-produkter och hemelektronik används. Till exempel har Samsung Neo QLED 8K QN900D en inbyggd AI-processor, NQ8 AI Gen 3, utrustad med ett 8 gånger större AI-neuralt nätverk och upp till två gånger snabbare NPU än sin föregångare. Tack vare NQ8 AI Gen3-processorn uppskalar Samsung Neo QLED 8K automatiskt lågupplöst innehåll för att ge användare upp till 8K-kvalitet och vässar snabbrörliga bilder via AI Motion Enhancer Pro. Samsung Neo QLED 8K har också Active Voice Amplifier Pro, som analyserar röst- och bakgrundsljud med AI för att optimera din TV-ljudupplevelse, så att du kan avnjuta innehåll som om du var på första raden på en sportarena eller i en biosalong. Samsung Neo QLED 8K har också Tizen OS Home, som erbjuder de senaste apparna och tjänsterna samt personligt innehåll och servicerekommendationer för att uppgradera upplevelsen.

För tittare med särskilda behov erbjuder Samsung också innovativa tillgänglighetsfunktioner. En teckenspråksfunktion i Samsung Neo QLED kan enkelt styras med gester för hörselskadade, och en Audio Subtitle-funktion förvandlar textning till talade ord i realtid för synskadade.

Dessutom introducerar Samsung den nya The Premiere 8K, en projektor som inte bara har en 150-tumsskärm, utan även är världens första trådlösa projektor med 8K-överföring. Med The Premiere 8K kommer användare att kunna njuta av en fullskalig tittarupplevelse – som på bio – i bekvämligheten av sina egna hem.

När det gäller ljud introducerade Samsung Music Frame, en högtalare med ett anpassningsbart hölje som sömlöst smälter in i hemmet. Via Q-Symphony-funktionen synkroniseras Music Frame med Samsungs TV-apparater och soundbars, vilket ger berikad bas och surroundljud från dubbla inbyggda bashögtalare.

Samsung har också gjort nya uppgraderingar av Ballie, den rullande AI-roboten som introducerades först vid CES 2020. Ballie har nu utvecklats till en AI-kompis som kan interageras med andra smarta enheter för att tillhandahålla skräddarsydda tjänster, för att ta hjälpa till med diverse sysslor eller projicera bilder och videor på väggar så att användare kan se viktig vardagsnyttig information, såsom väder eller annat relevant innehåll, var de än befinner sig.

För att förbättra köks- och matupplevelser presenterar Samsung det skräddarsydda 4-dörrars Flex-kylskåpet med AI Family Hub. Detta kylskåp har en skärm med den nya funktionen AI Vision Inside, som använder en intern kamera för att känna igen upp till 33 olika matvaror som sätts in och tas ut ur kylskåpet och föreslår recept som använder dessa ingredienser. Användare kan också ställa in “sista förbrukningsdag” som genom AI Family Hub-skärmen låter kylskåpet skicka ett meddelande när det inställda datumet närmar sig, och därmed hjälper till att minska matsvinn. Anyplace Induction-serien tar AI-anslutning ett steg längre, eftersom recept som sparats på Samsung Food kan delas till spishällens 7-tumsskärm så att användarna enkelt kan följa instruktionerna när de lagar mat.

Samsungs AI-teknik sträcker sig även till apparater utanför köket. Den nya Bespoke AI Laundry Combo – en allt-i-ett tvättmaskin och torktumlare – har AI Hub, som är en 7-tums LCD-skärm som fungerar som ett intuitivt kontrollcenter för att hantera tvätt, vilket ger en enkel tvätt- och torkupplevelse. Den anpassar tvätt och torkning genom att komma ihåg användarnas vanor och använda maskininlärning för att föreslå cykler. Vidare presenteras Samsungs kombinerade robotdammsugare och mopp, Bespoke Jet Bot Combo, som använder AI-teknik för att ge en mer bekväm och effektiv rengöringsupplevelse. Med uppdaterad AI Object Recognition sedan den tidigare serien, kan den särskilja fler objekt, samt upptäcka fläckar och utrymmen. Bespoke Jet Bot Combo känner också igen vilken typ av golv och underlag den möter – såsom en mattas tjocklek – och justerar inställningar därefter.

Samsung presenterar Galaxy Book4 – deras hittills mest AI-redo bärbara datorserie

Samsung har utvecklat vad en dator kan göra och samarbetat med Microsoft för att skapa nya, sömlösa uppkopplade upplevelser. Nu utvecklas dessa upplevelser ytterligare med nya anslutningsfunktioner som gör Galaxy Book4-serien smidigare, smartare och mer anpassningsbar, vilket understryker Samsungs och Microsofts engagemang för att skapa fantastiska PC-upplevelser.

Med hjälp av intelligenta, intuitiva AI-funktioner, kopplar Microsoft Copilot ihop Galaxy Book4-serien med Samsung Galaxy-smartphones för att få dem att fungera sömlöst tillsammans, så att det känns som en enda enhet. Microsoft Copilot kan hitta, läsa eller sammanfatta textmeddelanden från en användares Samsung Galaxy-smartphone och till och med automatiskt skapa och skicka meddelanden för en användares räkning direkt från datorn. Utan att behöva slå på smartphonen och öppna enskilda appar, kan Galaxy Book4-serien komma åt smartphonens funktioner och information snabbare och smartare.

Galaxy Book4-serien kan nu förvandla Samsung Galaxy-smartphones kraftfulla kamera till en PC-webbkamera, och använda den för videosamtal i appar för virtuella möten. Användare kan fritt växla mellan främre och bakre kameror med bara ett klick på sin dator, och den erbjuder också en mängd funktioner från Samsung Galaxy-smartphones – inklusive Background Blur och Auto-framing – som hjälper till att fokusera på talarens bild, oberoende av bakgrund.

Genom ett tätt, pågående samarbete mellan Samsung och Microsoft väntas fler intelligenta funktioner bli möjliga på Galaxy Book4-serien, med ovanstående anslutningsfunktioner tillgängliga från och med mars.

Dessutom kan Galaxy Book4-serien paras ihop med andra Samsung Galaxy-enheter utöver smartphones. Tab S9 Ultra kan användas som en extra PC-skärm, och användare kan njuta av kristallklar ljudkvalitet med reducerad latens när datorn är ansluten till Galaxy Buds2 Pro. Med alla dessa funktioner och mer, är Galaxy Book4-serien designad för att ge en fantastisk PC-upplevelse.

Bättre anslutning för användare och enheter genom Spatial Intelligence

Jaeyeon Jung, Executive Vice President och Head of SmartThings, lyfte fram de nya spännande sätten för hur AI-teknik påverkar relationen mellan användare och deras enheter, inklusive Samsungs vision för SmartThings: Ju fler Samsung-enheter en kund använder, desto smartare blir dessa enheter och desto bättre kan de förstå och stödja vardagslivet.

Spatial AI är nyckeln till att möjliggöra denna vision genom att hjälpa enheter att förstå användarens hem och rutiner, vilket möjliggör en mer personlig upplevelse av styrning i hemmet. SmartThings använder LiDAR på anslutna enheter som robotdammsugare för att skapa digitala planlösningar så att användare enkelt kan kontrollera status och plats för alla sina enheter. I mars kommer SmartThings dessutom att rulla ut en uppgraderad 3D Map View för en mer detaljerad upplevelse på Samsungs smartphones och TV-apparater. Dessutom kommer en enkel QR-kod att tillåta användare att lägga till familj och vänner till deras SmartThings-ekosystem, så att varje medlem i hushållet kan skapa sina egna rutiner.

Med hjälp av smarta sensorer och AI kan SmartThings upptäcka ovanliga omständigheter, som ett fall, och skicka varningar till utsedda familjemedlemmar och vårdgivare. Tack vare Galaxy SmartTag2 kan användare spåra sina husdjurs aktiviteter och digitalt lagra identifieringsinformation genom att fästa taggen på ett halsband eller sele.

En annan punkt som EVP Jung presenterade var hur Bixby röstassistent ska tillåta smarta hem att bli mer dynamiska med förbättrade AI-funktioner. Bixby kan nu automatiskt dirigera kommandon till de mest lämpliga enheterna baserat på en förståelse av användarens plats och aktiviteter. Nyckelteknologier som Multi Device Wakeup kombinerat med ett delat kommunikationsprotokoll gör att Bixby kan lyssna på kommandon med alla enheter i ett rum, men sedan bara utföra den begärda åtgärden på den mest relevanta enheten. Så, om en användare är i köket och tittar på en receptvideo på sin Family Hub kan de ropa “Hej, Bixby! Spela musik!”. Då kommer musik att spelas från användarens smarta högtalare, men receptvideon fortsätter att spelas på Family Hub, utan avbrott.

TV:n, med tjänsten Samsung Daily+, kommer i allt högre grad att bli ett centralt nav för mycket av denna smarta hemfunktionalitet, samtidigt som den ger tillgång till en mängd ytterligare tjänster. Dessa inkluderar videosamtal genom ConnecTime, och Workout Tracker – genom vilken träningsdata kan överföras till Samsungs smarta klockor. Samsung presenterade också den nya tjänsten Samsung Now+, som visar användbar information om användarnas hem, till exempel vädret eller ett live kameraövervaknings-flöde från ett hemsäkerhetssystem, utan att TV:n ens är påslagen. Precis som med SmartThings-funktioner, kan användare även komma åt denna information via röstkommando.

För hemmet och bilen närmare varandra med funktioner för Home-to-Car

Samsung presenterade också nyheter för bilindustrin. Samsung och Hyundai Motor Group har undertecknat ett samförståndsavtal (MOU), vilket tillkännagavs inför CES 2024. Enligt avtalet kommer användare att ha tillgång till tjänster som kopplar samman bilen och hemmet, tack vare SmartThings-anslutning. Haeyoung Kwon,Chef för Infotainment Development Center och SDV Execution Sub-Division på Hyundai Motor Group, beskriver samarbetet på följande sätt:

“Med Hyundai Motor Groups mjukvarudefinierade fordon, kommer nu SmartThings att fungera med Hyundai, Kia och Genesis fordon via appen”, säger Kwon. “Alla vi på Hyundai Motor Group uppskattar samarbetet med Samsung, och de nya funktionerna vi tillför fordon genom smarta anslutningar.”

Genom SmartThings kommer användare att kunna använda röstkommandon för att använda funktioner i sin bil på avstånd, som att värma upp den i förväg eller öppna och stänga fönster. SmartThings-anslutningen fungerar också åt andra hållet genom att låta användare styra hemfunktioner från sin bil. De kommer att kunna öppna och stänga garageportar automatiskt baserat på bilens placering, samt reglera temperaturen hemma med hjälp av röstkommandon.

Dessutom har Samsung fördjupat det långvariga samarbetet med HARMAN kring upplevelsen av att köra en bil. Michelle Gattuso, Vice President of Product Management på HARMAN, diskuterade hur de två företagen tillsammans utvecklar ny teknik för att förhöja körupplevelsen.

“Samsungs ledarskap inom konsumentteknologi – tillsammans med HARMANs fordonsexpertis – har öppnat dörren till helt nya upplevelser genom HARMAN Ready Care, Ready Vision och Ready Display”, säger Gattuso. “Och nu blir arbetet vi gör med Samsung ännu mer integrerat för att ge fler användbara upplevelser via bilens hela ekosystem”.

HARMANs Ready Care, som fokuserar på förarens säkerhet, använder djupinlärnings-tekniker för att övervaka förarens rörelser och uppmärksamhet, och kan ge personliga påminnelser och varningar. Dessutom kan Ready Care nu identifiera om passagerare är vuxna eller barn och justera inställningarna för krockkuddarnas utlösning utifrån det.

Samsungs presenterar visionen “AI for All” på CES 2024Dessutom visar Ready Vision en intuitiv skärm direkt på vindrutan, precis i synfältet när föraren behöver det. Till exempel kan föraren få tillgång till en karta som uppdateras i realtid tillsammans med rekommendationer för den snabbaste rutten eller var man kan stanna för att ta en kaffe. En annan HARMAN-produkt, Ready Upgrade, tillåter biltillverkare att kontinuerligt uppdatera sina fordons hård-och mjukvara.

Samsung fokuserar på säkerhet och integritet för alla enheter

I en framtid bestående av AI-aktiverade och sammankopplade enheter, vet Samsung att säkerhet och integritet är av största vikt. Shin Baik, från Samsungs Mobile Experience Security Team, diskuterade företagets säkerhetslösningar som en grund för den hyperanslutna eran.

En sådan lösning är Samsung Knox Matrix, som nu förser många Samsung Galaxy-smarttelefoner och smarta TV-apparater med “end-to-end-kryptering” . Tekniken kommer att tillåta enheter att hjälpa varandra för att identifiera och isolera säkerhetshot. Knox Vault, som hjälper till att hålla användardata säker på några av Samsungs mest populära produkter, har utökats för att hantera flera enheter anslutna via SmartThings, som Samsung Neo QLED 8K TV. Samsungs partnerskap med stora teknikföretag tillåter dessutom användare att uppleva säkerhet och integritet på ett sätt som är skräddarsytt för deras specifika behov.

Samsung gör framsteg inom energihantering och tillgänglighet

Under presskonferensen lyfte Inhee Chung, vice president för Samsung Corporate Sustainability Center, fram Samsungs planer för en mer cirkulär ekonomi.

Samsungs teknologi bidrar till hållbarhetansträngningar genom att företaget applicerar AI för att göra användningen av sina produkter mer energieffektiv. Det sker genom funktioner som SmartThings AI Energy Mode som automatiskt optimerar energianvändningen för att hjälpa användare att spara elektricitet. Dessa funktioner är ytterligare exempel på hur AI-tekniken inte bara kommer att göra livet enklare, utan också tillåta användare att leva mer energieffektivt.

Tack vare ett nytt samarbete med Tesla blir SmartThings Energy ännu mer användbart, både i och utanför hemmet. Samarbetet har integrerat SmartThings Energy med Teslas produkter som elfordon (EVs), Powerwall-hembatteri, Solar Inverter och EV-laddningslösningen Wall Connector. En annan fördel är att Tesla-appens Powerwall “Storm Watch”-funktion, kan flagga för hårt väder genom SmartThings, på användarnas anslutna Samsung-TV och smart phones. SmartThings kan också hjälpa användare att förbereda sig för strömavbrott genom att aktivera AI Energy Mode för att förlänga användningstiden för reservenergi som lagras i deras Tesla Powerwalls.

Samsung adderar även nya funktioner för att öka tillgängligheten hos sina enheter, till exempel genom digitala apparater som svarar på handsfree-gester. Dessutom visar mobila enheter automatiskt genererad bildtext under samtal. TV-apparater och skärmar erbjuder en ny AI-baserad text-till-tal-funktion som konverterar undertexter till talat ljud. För att ytterligare hjälpa personer med nedsatt syn är Relumino Together ett nytt visningsläge på Samsungs TV-apparater som gör det möjligt för alla att titta på TV tillsammans, med eller utan visuella justeringar.

Relaterade Artiklar