40% av svenskar känner oro för att någon ska spionera på dem i webbkameran
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET 40% av svenskar känner oro för att någon ska spionera på dem i webbkameran

40% av svenskar känner oro för att någon ska spionera på dem i webbkameran

Publicerat av: Redaktionen

Nästan en fjärdedel av internetanvändare uppger i en global undersökning från Kaspersky att de alltid ger appar och andra digitala tjänster tillgång till mikrofon och webbkamera.

40% av svenskar känner oro för att någon ska spionera på dem i webbkameran

40 procent av svenska användare uppger att de gör det ibland.

Samtidigt är en lika stor andel, 41 procent, oroliga för att någon kan titta på dem genom webbkameran utan att de vet om det.

Under det senaste året har det ökade behovet av videokonferensmöten lett till en stor tillväxt för lösningar som Microsoft Teams, som i juni 2020 hade ökat med 894 procent i jämförelse med februari samma år. Det har även visats i en världsomfattande brist på webbkameror. Att det också leder till att allt fler ger mikrofon- och kameraåtkomst till appar är en naturlig följd när stor del av såväl arbete som privata relationer förflyttas online.

Men det krävs en viss försiktighet och eftertänksamhet när det kommer till vilka appar och program som man bör ge tillgång till kamera eller mikrofon. För videosamtalsprogram är det ju såklart oundvikligt, men om appar utan uppenbar anledning begär behörighet kan det vara bra att kolla närmare på vad det är man ger sitt medgivande till. Undersökningen visar att när vi ändrar vårt digitala beteende, så gör vi det ändå med viss eftertänksamhet.

– Det är positivt att så många uppmärksammar säkerhetsproblematik kopplad till kameror, mikrofoner och andra möjligheter att övervaka och spionera via digitala enheter, säger Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing på Kaspersky. Det är viktigt att vara noga med hur och varför användare ger appar tillgång på sina enheter.

Säkerhetsexperter från Kaspersky tipsar

För att känna dig trygg och säker när du använder webbkameran kan du:

  1. Ha ett fysiskt skydd för din webbkamera för tillfällen då den inte används.
  2. Använd en säkerhetslösning som skyddar dina enheter. Program som Kaspersky Security Cloud kan ge dig skydd mot obehörig tillgång till din mikrofon.
  3. Gå igenom vilka av dina appar som har tillgång till din webbkamera och mikrofon, och begränsa behörigheten där det inte är nödvändigt
  4. För att lära dig mer om hur du kan skydda din integritet på sociala medier kan du använda verktyget Privacy Checker som beskriver och ger tips på hur du kan du kan känna dig mer säker på olika plattformar.

 

 

Relaterade Artiklar