25 år utan att tappa tråden

I en värld som springer allt snabbare så måste man stanna upp och reflektera.

Dagligen har jag stämplat in i telekombranschen i 25 år, något som är en slags milstolpe för mig. 25 år i denna bransch är en period inom vilken vi sett en gigantisk utveckling av tekniken inom telekom.

1994, när jag började i branschen, var jag på en mässa för att lära mig mera om allt det nya. På den mässan var Ericsson närvarande och de visade revolutionerande teknik, den första bilmonterade faxen som via mobilnäten kunde ta emot ett fax till bilen så man slapp åka till kontoret för att läsa sina fax. 25 år sen.

Allt möjligt med GSM-tekniken, en teknik som fortfarande lever, frodas och används!

Jag kom in i branschen av en slump men samtidigt hade jag otroligt lätt att relatera till tekniken. En av mina lärare i skolan var en glad och entusiastisk radioamatör som lärde oss allt om antennteknik och radioteknik och det var något jag också kände att jag brann för. Mitt nya jobb innebar att sälja både radiobaserade länkar och antenner, jag insåg snabbt att jag var på rätt plats! Genom entusiastiska samarbetspartners och leverantörer känner jag fortfarande otroligt starkt för just antennteknik och trådlös överföring. Tekniken i grunden är ju densamma och min vilja att hitta den bästa lösningen för kundens behov består.

Under dessa 25 år har jag sett 3G, 4G och nu snart 5G näten predikas, standardiseras och rullas ut. Och du kan räkna med att inom en period av 4-5 år börjar vi prata om 6G. 6G kommer lanseras 2030 ±1 år om du är intresserad av min spaning för framtiden. Jag tror annars den stora utmaningen vi har de kommande åren är att energieffektivisera kommunikationsnäten och att ta ansvar för klimatet och klimatkompensera för vad näten kostar i miljöpåverkan. Någon som hört en enda operatör prata om det hittills?

Jag brukar säga att jag fortfarande går till samma jobb efter 25 år även om min roll och marknaden förändrats, det är en kul utveckling jag verkligen vill fortsätta vara en del av! Om jag kunde påverka något, entusiastiska lärare, de hjälper otroligt mycket för att på ett tidigt stadium få upp intresse och motivation och det är en stor nyckel till framgång för framtidens yrkesverksamma. Låt fler få uppleva samma utvecklande resa jag haft äran att få vara en del av!