Hem DETALJHANDEL ​Trots måttlig lockdown; svenskarna planerar att vara hemma i sommar

​Trots måttlig lockdown; svenskarna planerar att vara hemma i sommar

Publicerat av: Redaktionen

Nästan inga semesterplaner för svenskarna

​Trots måttlig lockdown; svenskarna planerar att vara hemma i sommar 2

Teddy Thor, affärschef för NetOnNet

Trots att Sverige är ett av de länder som har vidtagit minst ingripande åtgärder på grund av corona-situationen planerar svenskarna till största del att semestra hemma i sina egna hem i sommar.

Det visar en undersökning som hemelektronikföretaget NetOnNet har genomfört. Undersökningen visar att betydligt fler svenskar än norrmän planerar att stanna hemma. Och många svenskar använder chansen att uppgradera sitt eget utomhusområde, dvs trädgård, balkong eller terrass, vilket enligt NetOnNet är ett sätt att skapa semesterkänsla i sitt eget hem.

– Vi visste innan vi genomförde undersökningen att mycket få har planerat en utlandsresa, och att många förmodligen skulle vara hemma i sommar. Samtidigt trodde vi inte att svaren skulle vara lika tydliga, eftersom hela 6 av 10 svenskar säger att de främst ska vara hemma, i sina egna hem, under årets semester. Det betyder att stora delar av landet förbereder sig för en verklig Staycation – eller Hemester, säger Teddy Thor, affärschef för NetOnNet.

Undersökningen, genomförd av YouGov på uppdrag av NetOnNet bland 1011 svenskar och 1021 norrmän, avslöjar också att det finns stora skillnader mellan länderna.

– Eftersom Norge har infört strängare bestämmelser under coronapandemin kunde vi ha förväntat oss att det skulle vara tvärtom, men i själva verket visar undersökningen att norrmännen planerar att tillbringa mer tid på att resa i sitt eget land, medan svenskarna ska vara hemma. Som jämförelse säger bara 41 procent av norrmännen att de främst ska semestra hemma, jämfört med svenskarnas 62 procent. Samtidigt ser vi att 19 procent av svenskarna tillbringar sin semester i en stuga, medan motsvarande siffra bland norrmännen är 28 procent. Kort sagt förbereder svenskarna sig för en Staycation, medan våra grannar i väster i större utsträckning kommer att resa runt i landet.

I Sverige anger 8 procent att de har semesterplaner utomlands, och därefter är planerna störst för hotell-, husbils- och tältsemester.

– Dessutom finns det regionala skillnader. De som bor i de sydligare delarna av Götaland, det vill säga Skåne, Halland och Blekinge anger att de ska vara hemma i störst utsträckning under årets semester (69 procent), medan det är stockholmarna som planerar för en semester i stugan (23 procent) i störst omfattning. De med störst planer på campingsemester eller husbil (13 procent) är de som bor i de nordligare delarna av Götaland, inklusive Göteborg, Jönköping, Växjö och Linköping, säger Teddy Thor.

Planer för att uppgradera trädgården och uteplatsen

Enligt undersökningen är det många som inför och under semestertiden planerar att uppgradera trädgården, balkongen eller terrassen med nya prylar och produkter.

– Så många som 43 procent av svenskarna säger att de nyligen har uppgraderat, eller att de planerar att uppgradera sin trädgård, sin uteplats eller balkong med nya produkter i sommar, medan bara 33 procent säger detsamma i Norge. Vi märker en stor ökning av försäljningen av till exempel grillar och andra typer av produkter för matlagning, delvis på grund av coronasituationen och också för att många förmodligen vill ha en ordentlig grill för sin hemester. En del, som har möjlighet, uppgraderar också till ett utekök med vattenkran och kylskåp. På det sättet flyttar köket ut ur huset för sommaren.

Andra exempel på produkter som många nu köper för sina uteplatser och trädgårdar är robotgräsklippare, högtryckstvättar samt utomhusbelysning.

– Vi ser också att mindre kategorier som pizzaugnar är en stor trend i år, eftersom god mat är en viktig del av vår semestervardag. Många har förmodligen planerat att uppgradera uteplatsen under lång tid, och eftersom årets semester är annorlunda ser många förmodligen detta som ett bra tillfälle att utnyttja det utomhusutrymme som de har tillgängligt, avslutar Teddy Thor.

Relaterade Artiklar