Yngre svenskar minst miljömedvetna vid näthandel och stora webbutiker saknar fossilfria leveranser
Hem E-HANDEL Yngre svenskar minst miljömedvetna vid näthandel och stora webbutiker saknar fossilfria leveranser

Yngre svenskar minst miljömedvetna vid näthandel och stora webbutiker saknar fossilfria leveranser

Publicerat av: Redaktionen

Att välja klimatsmarta alternativ när man handlar på nätet skiljer sig stort mellan både åldersgrupper och kön.

Samtidigt minskar andelen av de 20 största webbutikerna i Sverige som erbjuder klimatsmarta leveransalternativ.

Drygt hälften av svenskarna tycker det är viktigt att webbutiken man handlar från bryr sig om klimateffekten av verksamheten, enligt en undersökning av Sifo/Kantar på uppdrag av Nets*. Men yngre svenskar** – som generellt anses mest medvetna om miljön – uppvisar lägst andel, samt vad gäller att faktiskt välja ett klimatalternativ. De äldsta är dock i bräschen, likaså kvinnor.

Yngre svenskar minst miljömedvetna vid näthandel och stora webbutiker saknar fossilfria leveranser– Vi har fortfarande en lång väg att vandra när det gäller att minska klimatavtrycket inom e-handeln, framförallt vad gäller paketering och leveranser. Det är mycket luft och plast som transporteras och relativt få konsumenter får ens möjlighet att välja klimatsmarta alternativ som exempelvis fossilfri leverans. Och inte ens hälften väljer dessa typer av alternativ när det väl erbjuds, men däremot sticker både äldre och kvinnor ut som förebilder, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets, som är en del av Nexi.

Många stora webbutiker saknar fossilfria leveransalternativ

En bidragande orsak är avsaknaden av tillgång och utmärkning av fossilfria leveransalternativ i webbutikernas kassa. Nets egna undersökning bland de 20 största webbutikerna i Sverige visar att andelen som har eller uppger miljövänlig leverans minskar jämfört med 2021. Då var det en dryg tredjedel (7 av 20), jämfört med en fjärdedel just nu (5 av 20). Endast någon enstaka har klimatsmart leveransalternativ förvalt.

– Det finns några stjärnor i topplistan, och Lyko är återigen bäst i klassen med hela åtta leveransalternativ där samtliga är fossilfria. Att samtliga på topplistan ska erbjuda möjligheten till åtminstone ett klimatsmart leveransalternativ och även kommunicera detta känns som en självklarhet 2024. Risk finns att vi annars kommer få se lagstiftning inom området, frågan har tidigare utretts och resulterade i ett förslag till regeringen om att reglera detta, fortsätter Patrik Müller.

Kvinnor mest miljömedvetna och webbutikerna vet det

Bland svenskarna är det förutom de äldre även kvinnor som i störst utsträckning anser att webbutikens miljöarbete är viktigt. Kvinnor väljer också i näst störst utsträckning ett klimatsmart alternativ om detta erbjöds vid köptillfället. Således är det ingen slump att samtliga webbutiker på topplistan som erbjuder klimatsmarta leveransalternativ riktar sig mot kvinnor.

– Detta är ett bra exempel på konsumentefterfrågan och utbud. Kvinnor bryr sig mycket om miljöpåverkan från sin handel på nätet och webbutikerna som riktar sig mot kvinnor anpassar sig, fortsätter Patrik Müller.

Minimal paketering högst på konsumenternas önskelista

Av de klimatrelaterade åtgärder som svenskarna helst vill bli erbjudna från webbutikerna är minimal paketering – dvs så lite materialslöseri och luft som möjligt – högst på önskelistan (55 %). Därefter följer längre leveranstid för att kunna effektivisera transporten (34 %), samt miljövänliga retur- och leveransalternativ så som koldioxidfritt (16 %).

Men vad gäller att kunna välja minimerad klimatpåverkan uppger endast drygt var fjärde svensk att man ens fått ett sådant alternativ vid köptillfället. På den positiva sidan är det dock något fler svenskar som väljer detta när det väl erbjuds än de som inte väljer det (45 resp 44 %). Det är också en rejäl ökning jämfört med 2021 (31 %) så helt klart en positiv utveckling. Men i realiteten är det totalt endast 12 procent av svenskarna som gör ett aktivt klimatval när man handlar på nätet.

– Trots halvbra miljörelaterade siffror är nog Sverige ändå bland de bästa i världen på klimattänk inom e-handeln. Det är glädjande att området utvecklas, om än långsamt och det kan bli mycket bättre, avslutar Patrik Müller.

*Enligt Nets undersökning bland drygt 1 000 svenskar genomförd av Sifo/Kantar, löpande under året med statistik som ackumuleras, t o m november 2023.

**

(vid handel på nätet) Totalt Män Kvinnor Yngre (18-29 år) Äldre (65-79 år)
Klimateffekten är viktig 55 % 47 % 64 % 51 % 64 %
Valde klimatsmart alternativ 45 % 43 % 48 % 42 % 65 %
Nets tips för att förbättra miljötänket inom e-handeln:
  • Webbutiker och logistikföretag bör erbjuda ett fossilfritt fraktalternativ och möjligen göra det till standard. Hellre frivilligt än genom lagstiftning.
  • Man kan även erbjuda konsumenterna leveransalternativ som inte alltid är snabbast möjliga. Utvecklad spårning av varan och möjlighet att styra leverans framåt i tiden och mellan utlämningsställen kan hjälpa.
  • Utveckla digitala showrooms mer. Genom att konsumenterna redan på datorn kan se hur kläder och skor passar eller hur möbler och inredning ser ut i det egna hemmet, så minskar risken för returer. VR-lösningar som digitalt mäter konsumentens storlek blir också vanligare.
  • Optimera paketstorleken – en transportör kan optimera lastbilen bättre när webbutiken gjort sitt jobb med anpassade förpackningar.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar