Tipsen som räddar elbilssemestern
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Wallbox tips som räddar elbilssemestern

Wallbox tips som räddar elbilssemestern

Publicerat av: Redaktionen

Många svenskar har upptäckt charmen med en semester på hemmaplan.

Bilen är ett smidigt alternativ för att ta sig runt i vårt avlånga land, däremot kommer många förmodligen uppleva sin första resa med elbil i år.

Bara under första halvan av 2022 har elbilar ökat med ca 76%  jämfört med samma period förra året, enligt siffror från Mobility Sweden.

Vad är värt att tänka på innan du ger dig ut med elbilen på en längre semester? Nedan följer ett gäng tips från Wallbox, leverantör av laddnings- och energihanteringslösningar för elfordon:

 Välj rätt bil

Har du redan en elbil är det jättebra och än bättre om den har en räckvidd som är relativt lång ifall du ska åka på en roadtrip. Om du annars har tänkt dig att hyra en elbil under semestern är det definitivt värt att tänka på just räckvidd. En bil som åtminstone går över 30 mil borde räcka om du planerar dina laddstopp ordentlig. Ingen behöver onödig stress under på semestern. Jämför räckvidd på olika modeller här.

Ladda bilen där du kan – inte i sista sekund

Passa på att ladda elbilen när du ser en laddare så att du slipper just den stress som uppenbarar sig när bilen börjar få låg laddning. Självklart ger bilen varningar i god tid men det är bra att vara proaktiv i sitt laddande! Lithium-ion-batterier mår dessutom generellt sett inte bra av att laddas ur helt. Ofta rekommenderas att aldrig ladda ur under 10%, vilket är något som de flesta tillverkare byggt in som säkerhetsfunktion för att spara på batteriernas hälsa. För att planera resan enklare med laddplatser finns en uppsjö med bra appar och sajter som visar var du kan ladda din elbil, och vilken typ av laddning som finns där.

  • Uppladdning.nu: https://www.uppladdning.nu
  • Chargefinder: https://chargefinder.com/se
  • Det finns även flera initiativ där du som privatperson kan hyra ut din laddbox till andra som behöver ladda längs vägen, som t.ex. Charge Heroes.

Det finns ofta även offentliga laddare i stadskärnan i lite större städer, på macken, men även ställen som vägkrogar, turistattraktioner, nöjesparker med mera.

Välj rätt hotell och boende

Många hotell erbjuder laddboxar till sina gäster vilket kan vara bra att hålla utkik efter, det är skönt att ha en given plats att ladda bilen på om du utforskar ett nytt område under ett par dagar. Boendeplattformen Airbnb har dessutom ett filter som låter dig söka efter boenden där det finns laddningsmöjligheter.

Installera en laddare på landstället

Om du har ett lantställe är det en smart investering att installera en laddare där. Detta höjer värdet på fastigheten, samtidigt som du i kombination med solceller kan reducera dina energikostnader genom att ladda din bil med en större andel solenergi, vilket är perfekt när du ska utforska ditt närområde och göra roliga utflykter. Wallbox Pulsar Plus är en av världens minsta elbilsladdare med en snygg design som passar in lika bra på röda stugan med vita knutar som det modernt designade sommarhuset. Laddaren kommer med en smart app som låter dig ladda på det sätt som passar dig bäst. Tillsammans med programvaran för energihantering Eco-Smart kan du ladda din elbil med 100% solenergi eller en blandning av solenergi och energi från elnätet.

Tillbehör för laddning

Tipsen som räddar elbilssemestern

När du väl gett dig ut på din resa och behöver ladda bilen är det självklart viktigt att allt fungerar. Bra att ha med sig är såklart din laddsladd (även om det inte alltid behövs). Det är också bra att veta vilka laddare just din bil är kompatibel med. Vissa laddplatser kräver även speciella kort för att ladda, eller t.ex. speciella appar – planera därför din rutt i förväg så gott det går och se efter ifall du kan komma att behöva någon av dessa. Wallbox AC & DC laddare är alla OCPP-kompatibla, vilket betyder att man kan ansluta laddarna till alla tjänster som erbjuder styrning och betalsystem för elbilsladdare.

Spara in på räckvidd med enkla knep

Känner du att avståndet till nästa laddare är lite för långt? Med enkla knep kan du spara lite på bilens batteri. Att köra lite långsammare är ett sätt att spara på räckvidd då höga hastigheter kräver mer av batteriet. Väldigt varma eller kalla temperaturer påverkar också batteriets prestanda negativt, vilket kan vara värt att tänka på. Den optimala temperaturen för ett elbilsbatteri ligger omkring 21 grader. Om du kör långsamt kan du t.ex. dra ner bilrutorna istället för att använda ACn, vilket sparar lite batteri. Även att ha rätt lufttryck i däcken och att inte lasta bilen med för mycket vikt på taket (blir mer luftmotstånd) kan hjälpa till att förlänga räckvidden.

 

Relaterade Artiklar