Grognet Special Club 2015 – Odlarchampagne från falaises-täta slätterna i södra cote de blanc
Hem TRENDER Grognet Special Club 2015 Brut- Odlarchampagne från falaises-täta slätterna i södra cote de blanc

Grognet Special Club 2015 Brut- Odlarchampagne från falaises-täta slätterna i södra cote de blanc

Publicerat av: Redaktionen

Grongnet Special Club 2015 Brut

På vägen från Côte de Blancs mot Sezanne, så planar landskapet ut efter Les Bergères-Vertus.

Efter någon mil dyker lite kullar upp, s k falaises, där kritjord ger speciella förutsättningar för vinodling.

Här ligger byn Etoges, med sitt vallgravsomslutna slott – Château d’Etoges, numera hotell och restaurang. Strax bredvid, längs Grand Rue hittar vi en port och en innergård – Champagne Grongnet!

Cécile Grongnet är en ung kvinna som följer familjetraditionen sedan 1885 – att odla vin och göra champagne i Etoges. Med 18 ha vingårdar runt byn, med 20% Pinot Noir, 20% Meunier och 60% Chardonnay gör hon utsökta champagner med årgångens förutsättningar som fixpunkt. Årgångsvinerna varierar alltid i druvkomposition, då alla skördar är olika, och Cécile alltid har bästa möjliga kvalitet som utgångspunkt. Med den stora andel Chardonnaystockar som hon förfogar över kunde man tro att vinerna oftast skulle vara Chardonnaydominerade, men icke..

Grognet Special Club 2015 – Odlarchampagne från falaises-täta slätterna i södra cote de blanc

Sedan 1995 använder man stora fat (foudres) för viss jäsning och de sedan några år undviker hon oftast malolaktisk jäsning för att få en tydlig syra, trots att klimatet ger mognare druvor numera.

Sammantaget ger detta möjligheter att arbeta med tre olika druvsorter, jäsa på fat eller tank, med eller utan malolaktisk jäsning som förkortas malo i vinsammanhang. Ibland är vinerna Pinot-dominerade och ibland Chardonnay-dominerade. En druvsort kan vara jäst på fat utan malo, medan en annan är jäst på tank med malo etc.

Kvalitet och balans är ledorden för Cécile och hennes viner visar just det.

Hennes Special Club 2015 består av 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay där de gröna druvorna jäst på fat och resterande på tank. Ingen malo har genomförts. Efter tirage 2016 har vinet lagrats på jästen i fem år och degorgerats 2021. Dosage 7 g/l.

Karaktärer:

Ljust gul färg med intensiv mousse.

Medelstor doft med tydliga äppeltoner, rostat bröd och citrus.

Medelfyllig komplex smak med frisk syra, rostade och nötiga toner blandad med fin citrusfrukt och lång mineralisk eftersmak.

Tillfälligt sortiment 22 juli.

439kr

1500 buteljer

Relaterade Artiklar