Nya siffror från begagnathandeln – här är sakerna som trendar på Tradera
Hem TRENDER Nya siffror från begagnathandeln – här är sakerna som trendar på Tradera

Nya siffror från begagnathandeln – här är sakerna som trendar på Tradera

Publicerat av: Redaktionen

Lagom till vårstädningen släpper Tradera sin senaste rapport från begagnathandeln, som avslöjar kategorierna som köps och säljs mest just nu.

Bland de stora trenderna märks ett ökat intresse för retro- och samlarsaker, cd-skivor, sällskapsspel, herrkläder och parfymer.

Intresset för att köpa och sälja begagnat är fortsatt högt.

På Sveriges största second hand-marknad Tradera har tillväxten ökat stadigt de senaste åren. Detta har fortsatt under 2024, med en försäljningsökning på åtta procent första kvartalet i år (1 jan-31 mars vs samma period 2023).

Nu på vårkanten är det populärt att vända sig till andrahandsmarknaden för att göra smarta köp, hitta unika objekt eller fylla ut kassan med sånt man vill sälja vidare i samband med vårstädningen. På Tradera är klädkategorin fortsatt framträdande. Damkläder är nummer ett, med barnkläder på tredjeplats och herrkläder på plats sju över de största kategorierna, utifrån försäljningsvolym.

Det våras för retro och 90-talsnostalgi

Nya siffror från begagnathandeln – här är sakerna som trendar på Tradera

En retrotrend sveper över Sverige. I början av 2024 har intresset för samlarsaker och fysiska mediaformat stigit rejält. Vinylskivor, CD-skivor och DVD-filmer tar alla plats bland de tio största kategorierna. Dessutom är CD-skivor den kategori som vuxit mest av alla i första kvartalet i år (+49% jämfört med samma period i fjol). Drygt 700 CD-skivor och 1000 vinylskivor byter nu ägare varje dag via Tradera.

Samlarbilder ökar också i popularitet, och når en andraplats över de största kategorierna. Här är det framför allt pokemonkort, fotbollskort och hockeykort som driver ökningen.

Även figurspel finns med på listan över trendande kategorier. Här ingår exempelvis figurer till bordsspelet Warhammer, som var populära på 90- och 00-talet. I samma kategori har rollspel som Dungeons & Dragons fått ett uppsving, precis som sällskapsspel som ökat med 28 procent.

– Dessa trender tyder på en växande längtan efter retro och 90-talsnostalgi, där vi återupptäcker det fysiska formatets charm och samlarvärde, men kanske också att umgås och samlas runt något fysiskt, där intresset för sällskapsspelen, som ju utsågs till årets julklapp, är fortsatt stort, säger Sofia Hagelin, kommunikationschef på Tradera.

Herrarna har hittat till second hand

En fortsatt trend är att männen i högre grad köper kläder via Tradera jämfört med tidigare. Herrkläder har ökat med 27 procent i försäljning i år.

– Roligt och viktigt att fler män nu väljer second hand-mode. Kanske har många pappor, pojkvänner och bröder inspirerats av de kvinnor eller ungdomar i sin närhet, som ofta kommit längre i sin cirkulära resa, säger Sofia Hagelin.

Parfymboom på Tradera

Redan ifjol tog parfymtrenden fart och i år har försäljningen av parfymflaskor ökat med hela 39 procent. Två tredjedelar av parfymerna som säljs är damparfymer och en tredjedel herrparfymer. De mest populära märkena är Dior, Giorgio Armani och Chanel.

– Parfymer och andra skönhetsprodukter var en av kategorierna med högst tillväxt under fjolåret och vi tror att den kommer fortsätta växa starkt. Precis som med kläder och mode finns efterfrågan på lyx och designervaror, och via second hand kan du hitta detta till bättre pris, säger Sofia Hagelin.

Fakta:

Tio största kategorierna på Tradera just nu

1. Damkläder (2)

2. Samlarbilder (5)

3. Barnkläder (1)

4. Vinylskivor (3)

5. Byggklossar och lego (6)

6. Växter & frön (4)

7. Herrkläder (8)

8. CD-skivor (13)

9. Svenska frimärken (7)

10. DVD-filmer (10)

(Rankat efter försäljningsvolym 1 jan – 31 mars 2024. Fjolårets placering i parentes).


Trendande kategorier

· CD-skivor 49 %

· Figurspel 43 %

· Parfymflaskor 39 %

· Samlarbilder 39 %

· Sällskapsspel 28 %

· Herrkläder 27 %

· LEGO 23 %

(Försäljningsvolym 1 jan – 31 mars 2024, jämfört med samma period i fjol)

 

 

 

 

Relaterade Artiklar