Volkswagen driver på utvecklingen inom digitalisering – ny mjukvara för ID.-familjen tillgänglig
Hem NYHETER Volkswagen driver på utvecklingen inom digitalisering

Volkswagen driver på utvecklingen inom digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

Den nya mjukvaruversionen ID.2.1 finns nu tillgänglig för ID.3 och levereras med ID.4 från start.

Volkswagen driver på utvecklingen inom digitalisering – ny mjukvara för ID.-familjen tillgänglig

Mjukvaran möjliggör uppdateringar via nätet, vilket kommer att introduceras vid slutet av sommaren.

Volkswagens nya eldrivna modeller ID.3 och ID.4 kan i Europa nu få nya funktioner och tekniska uppdateringar via W-LAN eller mobilnätet. Kundens bil förblir därmed alltid i framkant för den digitala utvecklingen med så kallade “Over-the-Air”-uppdateringar. Vissa större uppdateringar kommer dock även fortsättningsvis behövas göras på en verkstad.

– Volkswagen driver på framåt med digitaliseringen av sina produkter och förvandlar sig till en fullserviceleverantör av hårdvara, mjukvara och tjänster. Introduktionen av Over-the-Air-uppdateringar är nästa viktiga steg i vår omvandling till ett teknikföretag och i utvecklingen av nya affärsmodeller, säger Ralf Brandstätter, VD för märket Volkswagen.

Mjukvaruversionen ID.2.1, som fastställer de tekniska förutsättningarna för uppdateringar online, ingår automatiskt i alla nya ID.-bilar som produceras sedan vecka 8.

För kunder som redan har fått sin ID.3 levererad kommer den nya programvaran att göras tillgänglig successivt. Kallelser till svenska kunder har börjat skickas ut och sker i den ordning som bilarna har levererats. Som tidigare meddelats måste de besöka sin verkstad en gång för detta ändamål. ID.4, som nu i mars börjar levereras till kunder, kommer att vara uppdaterad med versionen ID.2.1 vid leverans.

Mjukvara blir en allt viktigare faktor för bilköparna. Med Volkswagens nya mjukvara blir det för första gången i volymsegmentet möjligt att bland annat uppdatera styrenheter i bilen utan att kunden behöver ta sig till verkstaden. Volkswagen sätter därmed en viktig milstolpe i vidareutvecklingen av sin egen elektronikplattform.

Från och med slutet av sommaren kommer Volkswagen att erbjuda ägare av ID.-bilar en ny uppdatering var tredje månad. Förutom att optimera programvarans prestanda kan dessa också innehålla nya funktioner och anpassningsalternativ.

– Detta säkerställer att alla levererade ID.-modeller kommer att hållas på samma mjukvarunivå som nya bilar under hela deras livscykel. Uppdateringar över nätet kommer att vara den nya normen för bilar i framtiden, säger Thomas Ulbrich, styrelsemedlem för Volkswagen med ansvar för teknisk utveckling.

Det är den nybildade projektenheten ID.Digital som driver vidareutvecklingen av ID.-familjen och samordnar implementeringen av “Over-the-Air”-uppdateringar. Projektenheten kommer att sätta nya standarder för programvaruunderhåll med korta uppdateringscykler och flexibel hänsyn till kundernas krav. På detta sätt kan beslut om nya digitala tjänster och förbättrad kundinteraktion realiseras snabbt och enkelt. De första “Over-the-Air”-uppdateringarna testas för närvarande framgångsrikt på över 3 000 företagsbilar.

Relaterade Artiklar