Nu sätter vi ner foten mot fastfashion-industrins ohållbara affärsmodeller
Hem E-HANDEL Vi sätter ner foten mot fastfashion-industrins ohållbara affärsmodeller

Vi sätter ner foten mot fastfashion-industrins ohållbara affärsmodeller

Publicerat av: Redaktionen

I en artikel i Svenska Dagbladet lyfts frågan om huruvida H&M använder second hand-plattformen Sellpy som outlet för att bli av med osålda varor?

Samtidigt som Sellpy utger sig för att sälja kvalitetssäkrad second hand.

Erikshjälpen Second Hands digitala plattform, secondhand.se, är positiv till alla försök till återbruk och vi är glada över att företaget Sellpy har visat att det går att driva storskalig secondhand på nätet.

Efterfrågan på att handla begagnat bara ökar och secondhand.se ser utrymme för fler aktörer på marknaden. Att Sellpy får fler konsumenter att bli cirkulenter är bra, men vi är besvikna när vi hör att allt större del av deras sortiment består av nyproducerade plagg.
För oss rimmar det illa med vad som är hållbar secondhand!

Det var i slutet av förra året som ett antal anmälningar mot Sellpy kom in till Konsumentverket. Det påstods att second hand-bolaget säljer fabriksnya kläder från H&M:s sortiment, med samma prislapp som i butik.
Kläderna marknadsförs i annonser där sortimentet utger sig för att vara kvalitetssäkrad second hand, när det istället handlar om outletförsäljning för ett av världens största ”fastfashion”-bolag.

Denna tvivelaktiga second hand-verksamhet har lyfts fram tack vare engagemang från privatpersoner och opinionsbildare, bland annat Yrsa Lindberg som står bakom instagramkontot ”Greenwashingisverige”. Tack alla ni som reagerar och sätter press på branschen. Tillsammans sätter vi ner foten mot fastfashion-industrins ohållbara affärsmodeller.

Nu sätter vi ner foten mot fastfashion-industrins ohållbara affärsmodellerSecondhand.se är en, på riktigt, cirkulär e-handel utan ”greenwash”. Vi är öppna med all fakta kring vår affärsmodell, både positiv och negativ. Secondhand.se driver en verksamhet som gynnar både människa och miljö. Vårt överskott går till barnen i Sverige och världen i stället för aktieägare.

Varorna som säljs på secondhand.se är gåvor från dig och mig som skänkts för att bidra till en bättre värld för framtida generationer.

Cathrine Kylesten,
Hållbarhetschef på Erikshjälpen Second Hand

Relaterade Artiklar