Hem NYHETER Våg av Netflix-bedrägerier väntas under påsken – så skyddar du dig

Våg av Netflix-bedrägerier väntas under påsken – så skyddar du dig

Publicerat av: Redaktionen

Samtidigt som allt fler stannar hemma till följd av coronapandemin ökar användningen av streamingtjänster.

Våg av Netflix-bedrägerier väntas under påsken – så skyddar du dig 3Det är något som nu utnyttjas av nätkriminella.

De senaste åren har vi sett en ordentlig ökning av antalet streamingtjänster. Även användandet har gått upp, under förra året tittade 58 procent av svenskarna på Netflix, att jämföra med 28 procent under 2015 enligt Internetstiftelsens årliga undersökning Svenskarna och Internet. Under den rådande situationen, med stängda gymnasieskolor och universitet och det kommande påsklovet, väntas nya rekordsiffror.

I takt med den ökade populariteten har cybersäkerhetsföretaget Proofpoint kartlagt att streamingtjänster utnyttjas i allt högre grad av nätkriminella.

Anledningen är enkel: Kommer en bedragare åt dina uppgifter kan kontot snabbt säljas till ett lägre pris än vad en prenumeration vanligtvis kostar. De marknadsplatser för stulna uppgifter som finns är välutvecklade och många. Och än värre väntas det bli under pågående coronapandemi, menar Sherrod DeGrippo, Senior Director Threat Research på Proofpoint.

– När nu fler och fler människor över hela världen ombeds att stanna hemma till följd av coronapandemin är det naturligt att användningen av streamingtjänster ökar. Nätkrimella kommer sannolikt att i högre grad kapa streamingkonton och sälja vidare inloggningsuppgifter, säger Sherrod DeGrippo.

Falska mail lurar användare

Förfarandet är detsamma som kring många andra attacker. Nätkriminella stjäl inloggningsuppgifter genom att skicka mail som ser ut att komma från exempelvis Netflix eller Spotify och där mottagaren uppmanas att uppdatera betalningsinformationen genom att följa en länk. Länken leder i sin tur till en extern sajt som är snudd på identisk med originaltjänstens motsvarighet.

När dina uppgifter väl har kapats säljs kontot vidare. Det i sig påverkar inte nödvändigtvis något och det är möjligt att du aldrig upptäcker det eftersom du fortfarande kommer kunna streama som normalt. Men andra kommer börja använda det, vilket i slutändan drabbar både streamingföretaget och dess slutanvändare. Vill det sig illa har du också samma inloggningsuppgifter på andra tjänster, och som då riskerar att kapas.

I andra fall installerar nätkriminella spionprogram på din dator, som skannar efter inloggningsuppgifter.

– Vår rekommendation är att man följer några enkla steg för att dels säkra upp sitt konto, dels identifiera och ta bort användare man inte känner igen, säger Sherrod DeGrippo.

Att säkerhetsställa så att inte obehöriga personer har tillgång till ditt streamingkonto är enkelt. På Netflix klickar du dig in på Ditt Konto -> Inställningar -> Den senaste streamingaktiviteten. Om du ser någon enhet du inte känner igen här behöver du först byta till ett säkert lösenord. Därefter loggar du in igen och går till Ditt Konto -> Inställningar -> Logga ut på alla enheter.

Övriga streamingtjänster har liknande lösningar. En del har också börjat med att skicka ut notifieringar så snart en ny användare loggar in på kontot. Om den funktionen finns är det en god idé att aktivera den.

Relaterade Artiklar