Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Tre säkerhetsrisker med 5G

Tre säkerhetsrisker med 5G

Publicerat av: Redaktionen

Svenska 5G-nät börjar rullas ut i slutet av året och kommer slå igenom ordentligt 2020.

Tre säkerhetsrisker med 5G 2

Mikael Johansson, som är cybersäkerhetsexpert på Acronis

Det finns många förhoppningar på 5G, inte minst gällande rekordsnabba anslutningar och hög prestanda, men det är samtidigt viktigt att uppmärksamma och förbereda sig på de cybersäkerhetsrisker som implementeringen av 5G för med sig. Mikael Johansson, som är cybersäkerhetsexpert på Acronis, delar med sig av tre säkerhetsrisker förknippade med 5G.

1. Sårbarheter kommer att utnyttjas Med hjälp av alla otaliga nya IoT-enheter som kommer installeras så kommer cyberkriminella att ha tillgång till många fler inträden till 5G-nät, offentliga och privata moln, företagsplattformar (servrar, operativsystem, stationära datorer, mobila enheter) samt privata datorer och smartphones. Sårbarheter i systemet kommer utnyttjas, särskilt under de första åren efter implementeringen av 5G, vilket kommer påverka företag och myndigheter såväl som konsumenter.

2. Otillräcklig säkerhet i IoT-enheter IoT-enheter både för industri och för konsumenter har redan visat mycket lite fokus på cybersäkerhet. Flera enheter kan inte heller ta emot korrigeringar eller andra uppdateringar för att åtgärda säkerhetsbrister som kan komma att identifieras. En orsak till detta kan vara att tillverkarna pressas av sina investerare att få ut produkterna på marknaden så snabbt och billigt som möjligt och därför väljer bort att prioritera cybersäkerheten.

3. Professionalisering av skadlig programvara Som vi har sett från den snabba ökningen och framgången med ransomware och kryptojacking, blir produktionen och distributionen av skadlig programvara allt mer industrialiserad. Skickliga utvecklare kan enkelt identifiera sårbarheter i hårdvara, mjukvara och nätverk för att snabbt ta fram skadlig programvara som kan utnyttja bristerna. DDoS-attacker som utnyttjar IoT-enheter är redan enkla och billiga att köpa på dark web. 5G tillhandahåller en enorm ny plattform för cyberkriminella som använder denna typ av metoder.

Relaterade Artiklar