Sveriges popularitet ökar bland internationella turister – flygsökningar ökar med cirka 40%
Hem TRENDER Sveriges popularitet ökar bland internationella turister – flygsökningar ökar med cirka 40% under 2023

Sveriges popularitet ökar bland internationella turister – flygsökningar ökar med cirka 40% under 2023

Publicerat av: Redaktionen

Intresset för att resa till Sverige är stort bland utländska turister under 2023.

Statistik från hotell- och resessöksajten momondo.se visar att flygsökningar till Sverige under 2023 hittills ökat med cirka 40%, jämfört med 2022.

Det är framför allt turister från Norden, Frankrike, Österrike och England som söker efter Sverigeresor.

Förutom att storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö lockar många, finns det även ett stort internationellt intresse för de norra delarna av landet. Kiruna, Luleå och Umeå finns alla med på listan över de sex destinationer som utländska turister söker flygresor till i störst utsträckning, enligt statistik från momondo. Till exempel har flygsökningar till Luleå under 2023 hittills ökat med cirka 44%, jämfört med 2022.

– Vi kan tydligt se att Sverige ökar i popularitet bland utländska turister 2023, jämfört med föregående år. Inte minst bland europeiska resenärer. Vi ser även ett högre söktryck efter Sveriges norra delar, som kan innebära att fler turister fått upp ögonen för de fantastiska möjligheter till friluftsliv, bra vandringsleder och naturfenomen som norrsken eller midnattssol som norra Sverige erbjuder, säger Per Christiansen, talesperson för momondo.

Christiansen nämner även den svaga svenska kronan som en ytterligare potentiell anledning till att många väljer Sverige som resmål i nuläget. Sökdata från momondo visar att snittpriser på hotellvistelser i Sverige endast ökat med cirka 7% under 2023, jämfört med 2022. Samtidigt visar data från momondo att det inte bara är intresset för att besöka Sverige som ökat. Även snittpriset på flygbiljetter till Sverige har ökat med cirka 32% under 2023, jämfört med 2022.

– Kollar vi på flygresors snittpris till några av de populäraste svenska destinationerna bland utländska turister ser vi bland annat en ökning med omkring 44% om man flyger till Göteborg, samt en ökning med cirka 32% om man flyger till Stockholm. Även snittpriset på flygresor till Umeå har ökat med cirka 27% 2023, jämfört med 2022. Generellt kan vi se en trend där snittpriser på flyg ökar vilket gör det extra viktigt för resenärer att lägga mer tid på att jämföra priser för att hitta de bästa erbjudandena inför sin resa, fortsätter Per Christiansen.

Sveriges popularitet ökar bland internationella turister – flygsökningar ökar med cirka 40%Via momondo kan man jämföra erbjudanden från hundratals reseleverantörer på en och samma gång, och sajten erbjuder även olika verktyg som hjälper dig att hitta de bästa erbjudandena. Bland annat finns ett prisaviseringsverktyg som automatiskt informerar dig om eventuella prisändringar för önskade flygningar. Via “Picks by momondo” kan man som resenär även enkelt få en överblick över populära destinationer, och säkra fantastiska resor till låga priser med våra bästa, handplockade erbjudanden.

Avgångsstäder med flest sökningar till Sverige

1. Köpenhamn, Danmark
2. Paris, Frankrike
3. Helsingfors, Finland
4. Wien, Österrike
5. London, England
6. Frankfurt, Tyskland
7. München, Tyskland
8. Zürich, Schweiz
9. Berlin, Tyskland
10. Billund, Danmark

Relaterade Artiklar