Svenskarna säljer sina oönskade julklappar
Hem UNDERSÖKNING Svenskarna säljer sina oönskade julklappar

Svenskarna säljer sina oönskade julklappar

Publicerat av: Redaktionen

I år planerade svenskarna att lägga i snitt runt 3 400 kronor på julklappar.

Samtidigt har har 7 av 10 svenskar någon gång fått en julklapp de inte uppskattar.

Och i mellandagarna dyker allt från oönskade tyngdtäcken till hörlurar upp på Blocket.

Mellan jul och nyår brukar det säljas begagnade prylar för miljontals kronor på Blocket, och söker man på “julklapp” på Blocket får man upp allt från mobiltelefoner till tv-spel, tyngdtäcken och skor som inte fallit mottagaren i smaken.

Svenskarna säljer sina oönskade julklappar– Såhär i mellandagarna ser vi att folk säljer både det ena och det andra som de fått i julklapp. Det är allt från julklappen man fått av jobbet till airpods man fått dubbletter av, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.

En undersökning med 1 000 personer som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket visar att 7 av 10 svenskar någon gång fått en julklapp de inte uppskattar. Kvinnor är de som är mest missnöjda med det tomten har med sig.

77 procent av kvinnorna svarade att de någon gång fått en julklapp de inte uppskattar. Motsvarande siffra för män är 68 procent.

Och för den som inte är nöjd med julklappsutdelningen finns förstås alla möjligheter att sälja den oönskade klappen. 1 av 10 uppger att de sålt eller försökt sälja en julklapp de fått. 60 procent uppger dock att de aldrig gjort det.

– Att saker ska ska slängas eller inte användas är slöseri med både pengar och miljöresurser. Om du får något du inte vill ha eller behöver, sälj det! Då besparar du jorden att någon annan behöver köpa samma sak ny.

 

Relaterade Artiklar