Det här har svenskarna gjort hemma under Corona-pandemin
Hem UNDERSÖKNING Det här har svenskarna gjort hemma under Corona-pandemin

Det här har svenskarna gjort hemma under Corona-pandemin

Publicerat av: Redaktionen

Majoriteten svenskar har trivts hemma under Corona-pandemin.

Titta serier, jobba samt laga mat & baka är vad de flesta svarar att de har gjort mer än vanligt i bostaden under det senaste året.

Det visar resultatet av en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Landshypotek Bank.

Större delen av svenskarna (72 %) svarar att de trivs lika bra i bostaden som för ett år sedan. Nästan var femte (18 %) säger att de trivs bättre hemma än för ett år sedan. Titta på film / serier är den aktivitet som toppar listan över vad folk (58 %) har gjort mer av hemma. På delad andraplats kommer Jobba samt Laga mat & baka (43 %).

– Ett exceptionellt år då så många spenderat mycket mer tid än vanligt i bostaden hade man kanske kunnat tro att fler skulle vara trötta på att vara hemma. Men det här resultatet ger en annan bild – många verkar trivas hemma. Det är också spännande att se att det finns en sådan bredd av aktiviteter som många gör i hemmet, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Det här har svenskarna gjort hemma under Corona-pandemin

Catharina Åbjörnsson Lindgren

De äldre åldersgrupperna 50–64 år (83 %), 65–79 år (87 %) samt pensionärer är de som i högst utsträckning svarar att de trivs lika bra som för 1 år sedan. Även de som bor i mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner (82 %) svarar i större omfattning än rikssnittet (72 %) att de trivs lika bra hemma som tidigare.

Majoriteten av svenskarna (79 %) svarar att de har spenderat mer tid i bostaden jämfört med vad de brukar. Unga personer i åldern 18–29 år (87 %) uppger i högre utsträckning än allmänheten i stort att de spenderat mer tid i sin bostad. Även kvinnor (85 %) och personer boende i storstäder och storstadsnära kommuner (85 %) svarar detta i högre grad.

Det har har svenskarna gjort mer hemma under pandemin
Sammanfattning av resultatet:
Titta på film / serier, jobba, laga mat & baka. Det har svenskarna gjort mer av hemma i bostaden under Corona-pandemin.

•    Majoriteten (79 %) har spenderat mer tid i sin bostad under det senaste året

•    Flest har i högre utsträckning tittat på film/serier (58 %), jobbat hemifrån (43 %) samt lagat mat/bakat (43 %)

•    Majoriteten (72 %) trivs lika bra som för ett år sen – en av fem (18 %) trivs bättre

Hela resultatet av undersökningen samt diagrammet bifogas (pdf).

Kort om Novus-undersökningen

•    Antal intervjuer: 1006
•    Deltagarfrekvens: 58 %
•    Framtagen av Novus på uppdrag av Landshypotek Bank

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>