Svenskar på väg att bli helt streamingbaserade
Hem UNDERSÖKNING Svenskar är på väg att bli helt streamingbaserade

Svenskar är på väg att bli helt streamingbaserade

Publicerat av: Redaktionen

Samtidigt som Sverige haft sin bästa OS någonsin – med en rekordstark medaljskörd – har svenskarna kunnat följa de stora idrottshöjdpunkterna genom streaming på TVn, mobilen och surfplattan.

Och vi föredrar att följa våra olympier genom att streama här och nu på både stora och mindre skärmar.

Det visar en ny nationell undersökning där trenden talar sitt tydliga språk – snart har hälften av svenskarna övergett sin linjära tv-lösning för att bara köra streamingbaserat. Och det är de unga som driver utvecklingen mot linjär-TVs död, enligt undersökningen nyligen genomförd av YouGov på uppdrag av NetOnNet.

– Tidigare stannade hela Sverige och samlades runt TVn när Ingemar Stenmark åkte skidor. I dag är intresset fortsatt högt för stora mästerskap, men många streamar och följer istället med där man är – på bussen, jobbet, i skolan eller på språng. Just det gillar många svenskar. Det visar siffrorna tydligt i vår undersökning, säger Teddy Thor, affärschef på NetOnNet.

– Vi har undersökt hur långt svenskar har kommit i övergången från traditionellt tv-tittande med tv-mottagare som t.ex. TV-box eller digitalbox, för rena streaminglösningar som t.ex AppleTV, Chromecast eller integrerade appar och smarta funktioner på TVn. Nu verkar det som att vi är vid en brytpunkt. 43 procent av svenskarna säger att de redan har slutat använda den traditionella tv-mottagaren till förmån för streaminglösningar eller att de överväger att göra det under det kommande året. 44 procent kommer förmodligen att behålla den traditionella tv-mottagaren ett tag till, säger Teddy Thor på NetOnNet.

I den nationellt representativa undersökningen, genomförd vid OS-starten av YouGov på uppdrag av NetOnNet, säger 26 procent att de redan har slutat använda den traditionella tv-mottagaren, medan 17 procent uppger att de överväger att göra det inom ett år. Thor förstår varför många vill byta till en streamingbaserad tillvaro, då utbudet nu är bättre än någonsin.

– Vi får ett allt rikare utbud och en bättre tittarupplevelse genom streaming då kanalerna prioriterar sina streamingtjänster i stor utsträckning. Och fördelen med streaming är ju att den underlättar för oss då vi är mer hybrida i vårt tittande i dag. Under OS i Peking kan du tex titta på mobilen i sängen, följa ett slalomåk på bussen på väg till jobbet eller ha slutet från längdstadion diskret på i bakgrunden på din PC under ett möte, säger Teddy Thor.

Undersökningen visar också att det är de unga som i störst utsträckning bidrar till att snabba på övergången från det traditionella tv-tittandet till streaming.

– Bara 16 procent av de under 30 år säger att de förmodligen kommer att behålla den traditionella tv-mottagaren, medan hela 41 procent säger att de redan har gått över till att bara streama. Även de mellan 30 och 39 år använder i liten utsträckning den traditionella tv-mottagaren, medan vi ser en ålderstrend. Till exempel är de över 60 fortfarande traditionella i sina tv-vanor, med så många som 69 procent som fortfarande har en tv-mottagare och som planerar att fortsätta med den. Därför är det viktigt att fortsätta ha ett bra utbud även på linjära kanaler, även om det finns en mycket tydlig trend om ökad streaming som bara kommer att bli starkare de kommande åren.

Även om många tittar på TV på mobil, PC och surfplatta är TVn fortfarande navet i TV-tittandet. Detta återspeglas av storleken på hem-TVn.

Svenskar på väg att bli helt streamingbaserade– För några år sedan var det nästan ingen som köpte en tv över 60 tum. Idag säljer vi mycket av både 75 och 85 tum. Det betyder att tv-upplevelsen fortfarande är viktig – oavsett om du streamar eller tittar på linjär traditionell tv. Även under årets OS tror vi att de flesta föredrar att ha den bästa upplevelsen på en stor TV snarare än på en mobil enhet. Ett stort tv-ögonblick blir åtminstone inte mindre på en stor tv, avslutar Teddy Thor på NetOnNet.

 

 

 

Relaterade Artiklar